Насловна Политика Њујорк тајмс: Брисел забринут и због Кине – нагло ширење утицаја у...

Њујорк тајмс: Брисел забринут и због Кине – нагло ширење утицаја у Грчкој

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчка је после вишегодишње борбе са штедњом наметнутом од стране ЕУ и хладног пријема код САД одлучила да прихвати помоћ Кине, свог најамбициознијег геополитичког партнера, пише „Њујорк тајмс“. Кина је искористила време које је ЕУ провела притискајући власти у Атини да Грчкој понуди мноштво инвестиција од којих су неке већ почеле да се исплаћују, не само економски, већ и политички, оцењује амерички лист.

Инвестиције у Грчкој омогућиле су Кини добро политичко и економско стајалиште и могућност ширења својих подухвата у другим деловима Европе.

Грчка је прошле године помогла заустављање заједничке изјаве ЕУ о „кинеској агресији у Јужном кинеском мору“, наводи лист.

Власти у Атини су у јуну блокирале изјаву ЕУ којом се осуђује кршење људских права у Кини. Грчка се неколико дана потом побунила против строжих контрола кинеских инвестиција у Европи.

Дипломатски став Грчке није прошао непримећено код њених европских партнера нити САД.

Брисел и Вашингтон су раније страховали да би Грчка економска рањивост могла да је учини лаком метом за Русију, земљу која је, по оцени Њујорк тајмса, одувек желела да подели Унију.

Уместо тога, Кинези постају све снажнији страни „играч“ у Грчкој, што се може посматрати као резултат усредсређености и стрпљиве дипломатије.

Улога луке Пиреј у пројекту „Један појас, један пут“

Кинеска бродска компанија „Коско“, која је у државном власништву, преузела је 2016. године већински део грчке луке Пиреј.

Влада у Пекингу сматра Пиреј главном капијом за кинески извоз у јужну, источну и централну Европу, али и главним центром за прекоморски транспорт преко и око Средоземног мора.

Кина жели да Пиреј има кључну улогу у великом инфраструктурном пројекту „Један појас, један пут“ – новом путу свиле у Европи, наводи амерички лист.

Док је Немачка третирала Грчку као „делинквента“ у еврозони, Кина је постала њихов најпоузданији пријатељ.

„Док су се Европљани понашали према Грчкој као средњовековне пијавице, Кинези су настављали да доносе новац“, рекао је члан Сиризе и посланик у грчком парламенту Констанс Доузинас.

Кина је већ искористила своје „политичке мишиће“ да остави велики геополитички траг у Африци и Јужној Америци.

„Кина јача политички утицај у Европи“

Како наводи Њујорк тајмс, Пекинг је годинама улагао значајна средства у ЕУ, свог највећег трговинског партнера, али сада забрињава чињеница да Кина користи своју економску снагу за јачање политичког утицаја у Европи.

Доузинас је рекао да Кина никада није директно тражила од Грчке подршку за гласање о стању људских права у тој земљи нити за друга осетљива питања, мада су грчки званичници већ навели да експлицитни захтеви нису потребни.

Према његовим речима, ако се налазите на земљи и једна страна вас шамара, а друга вам помаже, логично је коме ћете помоћи.

ЕУ страхује због кинеске куповине у случају гласања о изјави којом би се осудило кршење људских права у тој земљи, али и потцењивање могућности Уније да говори једним гласом.

Аналитичари наводе да Пекинг бира мање земље којима је неопходан новац, попут Шпаније и Португала, али и других које још пате од економске кризе, попут Мађарске у чију железницу Кина улаже милионе.

Лист подсећа да је Будимпешта такође блокирала изјаву о „кинеској агресији у Јужном кинеском мору“.

Они наглашавају да је вето грчког премијера Алексиса Ципраса уследио након посете самиту у Кини у мају, где су две стране потписале споразуме о више милијарди кинеских инвестиција у Грчку.

Власти у Атини инсистирају да се, упркос позамашним кинеским инвестицијама, поистовећују и остају лојални Бриселу.

Ипак, ово је тврдња у коју многи европски званичници више нису сигурни, наводи амерички лист.

(Бета, РТС)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here