Насловна Мозаик Њемцов – последњи интервју постао политички тестамент

Њемцов – последњи интервју постао политички тестамент

0
ПОДИЈЕЛИ

Три сата прије убиства опозициони политичар Борис Њемцов обрачунао се у једном радијском интервјуу с руским предсједником Владимиром Путином. Тај 45-минутни разговор постао је његов политички тестамент.

 njemcov

Он је посебно осудио Путинову политику према Украјини. „Најважнији разлог кризе је то што је Путин почео бесмислену агресивну политику рата против Украјине, која је за нашу земљу и за многе грађане смртоносна“, рекао је 55-годишњи политичар у разговору за радијску станицу Московски ехо, која је позната по критичком ставу према владајућем режиму. Био је то посљедњи интервју Бориса Њемцова.

„Да би се земља довела у ред и превладала криза, нужне су стварне политичке реформе“, истакао је Њемцов.

Он је конкретно навео доношење закона за сузбијање корупције, смањење издатака за наоружање те веће улагање у образовање. Но, како је рекао, за то су потребни поштени избори без блокирања опозиције.

„Цензура мора бити окончана како би се зауставила та несретна лажна пропаганда која је замутила разум руском становништву“, рекао је овај бивши предсједник руске владе и затражио Путинову оставку.

„Концентрација моћи води до катастрофе“

Опозициони политичари не добијају пуно простора на руском радију и телевизији. „Опозиција нема пуно утицаја на Русе“, оцијенио је Немцов и захтијевао да се опозицији на једној од главних телевизијских станица стави на располагање барем сат времена недјељно. „Јер, ако се власт концентрише у рукама једног јединог човјека, онда то може само довести до катастрофе – до тоталне катастрофе“, рекао је Немцов. Зато је у радијском интервјуу позвао слушатеље на учествовање на протесто,а против Путина.

Њемцова су у петак касно навече у средишту Москве са четири хица у леђа убиле непознате особе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here