Насловна Политика Њемачка види БиХ и Македонију као ,,свој“ приоритет

Њемачка види БиХ и Македонију као ,,свој“ приоритет

0
ПОДИЈЕЛИ

Angela Merkel, Joachim SauerНакон што су двије најјаче странке у Њемачкој, Хришћанско-демократска унија и Социјалдемократска партија, успјеле да договоре велику коалицију, која ће Ангели Меркел омогућити нови, трећи мандат на челу Владе, угледни њемачки политички аналитичар и експерт за њемачку политику на Балкану Бодо Вебер, виши сарадник Центра за политику демократизације, оцијенио је да ће Босна и Херцеговина и Македонија бити међу приоритетима њемачке политике на Балкану, наводи медиј Анадолија.

Њемачки аналитичар тврди да су БиХ и Македонија „идентификоване као најпроблематичније тачке у регији“.

„Такође, у овом тренутку приоритет је свакако наставак успјешне њемачке иницијативе на релацији Београд-Приштина“, нагласио је Вебер.

Вебер објашњава како се још са сигурношћу не може рећи ко ће бити нови министар спољних послова, али да је оквирни програм спољне и безбједносне политике већ исцурио у јавност.

„Не видим да ће улазак социјалдемократа у владу нешто суштински мијењати у њемачкој политици према БиХ, али се зато задњих неколико мјесеци могу примијетити одређене промјене у гледању на ситуацију у БиХ. Политика Меркелове се у претходном мандату углавном сконцентрисала на рат око затварања дејтонских институција (ОХР, ЕУФОР, ЕУПМ) са противницима те политике унутар Запада и ЕУ-а (Велика Британија, САД, Турска). Пошто Берлин није успио да постигне консензус за своју политику, тај конфликт је заустављен негдје 2012. године својеврсним примирјем, на основу постигнуте маргинализације, односно неутрализације дејтонских институција. Али стање на терену у Босни није се побољшало, већ напротив“, коментирише. Он је рекао да ће то бити тако, јер су БиХ и Македонија „идентификоване као најпроблематичније тачке у регији“.

Објашњава како у задње вријеме и у Њемачкој расте свијест, односно спремност да се призна како је развој БиХ блокиран.

„Посебно у односу на недавни напредак Србије и Косова. Блокада БиХ би дугорочно могла прерасти у озбиљан проблем. Настале су неке опште идеје о некој новој њемачкој иницијативи током јесени, али је идеја стављена на страну. Прво због тога што се мора чекати формирање нове владе, а друго јер се није жељело интервенисати док траје тренутачна иницијатива Европске комисије око имплементације пресуде Европског суда за људска права у предмету ‘Сејдић-Финци’. Надам се да ће чим дође нова, 2014. година и та задња иницијатива око ‘Сејдић-Финци’, Берлин сјести за сто са најважнијим западним, европским партнерима, те започети озбиљно размишљање о новом приступу према Босни и Херцеговини“, закључио је Вебер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here