Насловна Друштво Њемачка терети Калића за 112 кг хероина

Њемачка терети Калића за 112 кг хероина

0
ПОДИЈЕЛИ

Њемачки истражни органи терете Рожајца Сафета Калића (44) да је учествовао у шверцу хероина из Турске и због тога ће он бити изручен тој земљи, а не Црној Гори, пише Дан.

Safet Kalic

Дјело за које Њемачка потражује Калића догодило се 1994. године. Он се сумњичи да је заједно са турским држављанином Мидхатом Маркулом организовао шверц око 112 килограма хероина.

Калића, који је у октобру прошле године ухапшен у Бечу, потражује и Црна Гора, али ће он ипак бити изручен Њемачкој.

Калић се терети да је 1994. године учествовао у организацији кријумчарења хероина из Турске у Њемачку. Дио те дроге ишао је за Холандију, а остатак за њемачко тржиште. Он се сумњичи да је са турским држављанином Мидхатом Маркулом, као саучесник, организовао четири испоруке наркотика укупне тежине око 112 килограма. Тада је за њим расписана потјерница која је у међувремену архивирана. Међутим, 2008. године оптужница је поново активирана, јер су њемачке власти дошле до нових доказа у том предмету, речено нам је у полицији.

Како сазнаје Дан, у оптужници се помиње и име Дејана Миленковића Багзија, који је преузимао хероин.

Сафет Калић је у полицијским досијеима означен као кључни човјек нарко-мафије на рути кријумчарења хероина која пролази кроз нашу земљу. Међутим, он није био и формално осумњичен за трговину дрогом, док је његов брат Мерсудин због тог дјела осуђен у Њемачкој 1999. године. Калићи су оптужени да су од 2006. до 2011. године филијали Црногорске комерцијалне банке у Рожајама уплатили више од осам милиона прљавог новца за кредит који је од те банке добило предузеће Даут енд Даут. Они су оптужени да су прали новац стечен од продаје хероина и преко породичних фирми Тајсон, Турјак, Мпетрол и Кристал”. Њима је привремено блокирана сва покретна и непокретна имовина, без које ће трајно остати у случају да буду правоснажно осуђени.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here