Насловна Друштво Њемачка гласа о геноциду над Јерменима

Њемачка гласа о геноциду над Јерменима

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачки посланици гласаће данас о резолуцији којом се турски масакр над Јерменима признаје као геноцид.

Очекује се да ће резолуција, под називом „Сећање на геноцид над Јерменима и другим хришћанским народима 1915. и 1916. године“, бити усвојена упркос упозорењима Турске да ће то нарушити односе две земље, навео је АФП.

Резолуција, коју су предложили владајућа немачка левичарско-десничарска коалиција и опозициони Зелени, у тексту садржи и спорну реч „геноцид“.

Питање геноцида над Јерменима је посебно осетљиво у Немачкој, пошто она има специјалне везе са Анкаром између осталог и због тога што три милиона Турака живи у Немачкој, наводи АФП.

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је данас да ће гласање у немачком Бундестагу о резолуцији којом се турски масакр над Јерменима признаје као геноцид бити „тест пријатељства“ између Берлина и Анкаре.

„Резолуција ће бити прави тест пријатељства“ два народа, истакао је Јилдирим, наводећи да би било ирационално да је немачки парламент одобри, пренеле су агенције.

Очекује се да ће резолуција, под називом „Сећање на геноцид над Јерменима и другим хришћанским народима 1915. и 1916. године“, бити усвојена упркос упозорењима Турске да ће то нарушити односе две земље, оценила је француска агенција.

Немачка канцеларка Ангела Меркел подржава став своје Демохришћанске уније (ЦДУ) да турски масакр над Јерменима треба назвати геноцидом, али неће присуствовати седници Бундестага на којој ће се гласати о тој резолуцији.

Бундестаг о резолуцији гласа у осетљивом тренутку када је Анкара потребна Немачкој и ЕУ како би се зауставио прилив миграната, док су тензије високе поводом низа питања, укључујућхи људска права.

Јермени тврде да је милион и по Јермена убијено између 1915. и 1917. када се Османлијско царство распадало, док модерна Турска ту тврдњу одбацује.

Више од 20 земаља, међу којима су Француска и Русија, признале су геноцид над Јерменима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here