Насловна Колумне Нису сви људи мајмуни, чак и када живе у банана-држави

Нису сви људи мајмуни, чак и када живе у банана-држави

20
ПОДИЈЕЛИ

Немам свога мишљења о многим темама. Неке ме уопште не занимају, о другима ништа не знам, треће ме замарају…Откада је то тако, није важно, али тако је. Не фаворизујем незнање. Не мислим да су сви људи мајмуни чак и када живе у банана држави. Ова спознаја промакла је црногорском новинару Еуросонг тима.

Човјеку, био он мушкарац или жена, свашта може пасти на памет. Бананамен! Упечатљив је почетак тог цртаног филна. Ерик поједе банану и постаје митско биће са супер моћима – Бананамен. „… јер кад Ерик поједе банану, он постаје Бананамен!“

Значи не једу само мајмуни банане! Али не посрећи се свакоме као Ерику. Познат је и случај са спанаћем и Попајем. Мада постоје међу њима суштинске разлике. Попај едукативно дјелује на дјецу која не воле спанаћ и учи тате да се до Оливе може доћи ако савладају Баџу. Баџа у окршају с Вањом Ћаловић? Не, та Баџа…

Преко мајмуна можемо имати директну конекцију с Његошем. „Гледа мајмун себе у зрцало“, изговара најмудрије лице Горског вијенца, не владика него игуман! Не би било лоше понекад себи погледати у очи. Јесте да је лакше гледати друге погледом праведника…

Како се зове онај новинар кога је Европа и Азија разочарала гласањем па је нас назвао мајмунима? Знам му лик! Имам проблем да се сјетим како се ко зове. Не могу се сјетити имена новинара Дуге, поштара за наш кварт, писца чију књигу читам, комшија који се увијек љубазно јаве… Како се зове онај новинар?

Годинама не гледам телевизију за коју он ради, али систем манипулације се не мијења. То што представник Црне Горе није прошао у полуфинале нису криви мајмуни него лоше отпјевана пјесма. Тамо се гласа за пјесму, а не за сценски наступ. Не гласа се свугдје као овдје… Тамо праве разлику између глуме и пјевања.

„Новљани нас нису најбоље разумјели,“ рече координатор ДПС-а за Нови и остаде жив. Како му је оно име? Као једном од апостола. Али којем? Да ли је умјесто Новљани могао рећи мајмуни?! Могу ли клептомани у џиповима глумити политичаре и забављати гладне мајмуне бацањем перја и пушити о мајмунском трошку? Могу све док се мајмуни не виде у зрцалу.

20 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Немој уредниче, прихвати да смо с овим перформансом направили велики искорак ка ЕУропи различитости! Чак су ки водитељи ЕУроосонга били „различити“ у име ратличитости? Руси нијесу учествовали због различитости! А и да су, пјевали би на енглеском?

 2. 0
  0

  Au svaka cast na tekst… Bruka… 🙂
  „Могу ли клептомани у џиповима глумити политичаре и забављати гладне мајмуне бацањем перја и пушити о мајмунском трошку? Могу све док се мајмуни не виде у зрцалу.“
  Ovo mi se najvise svidelo. Bravo.
  Kakav premijer takav i pijevach… 🙂

 3. 0
  0

  Петиција да се изврши ревизија изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима
  мај 8, 2017

  Дарвинисти и остали борбени атеисти, чим су чули за петицију да се изврши ревизија изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима, почели су да вичу да неко опет “укида Дарвина“, да се из школа “избацује теорија еволуције“, да “иза свега стоје креационисти“. Ништа од тога није истина. Они уопште не слушају шта покретач петиције говори, они не чују другог и другачијег.

  Доктор медицинских наука Радмило Рончевић, покретач петиције:

  Ћелија је чудо и њену функцију и њен настанак не може нико да објасни. Теорија еволуције није научно доказана, већ само хипотеза заснована на спекулацијама.

  Неодарвнистичка теорија је заснована на машти, заблуди и лажи, а код нас се изучава као догма апсолутно доказана и зато је не смете нападати. Ако та догма иде са наглашеним атеизмом, онда поприма особине идеологије. А када науку ставите у оквире идеологије и догме, нема чињеница, нема истине, нема науке и онда она постаје антинаука, погубна и за друштво и за науку.

  Немам везе нити са креационизмом, нити са интелигентним дизајном.

  Теорија еволуције треба да се изучава као хипотеза са свим чињеницама које јој евентуално иду у прилог и чињеницама које јој не иду у прилог.

  Изгледа да је заправо исправна шала која каже да када се теорија и чињенице не слажу, морамо мењати чињенице да би остала теорија.

  Рончевић је за медије изјавио и да он не може да докаже како је настао живот.

 4. 0
  0

  Рончевић је за медије изјавио и да он не може да докаже како је настао живот.

  Moze Roncevicu itekako da mozes,dodji u Montengro ,razgovaraj sa Novakom i Milom ,pa ces vidjeti da si u zabludi,ne da su ovdje potomci majmuna ,nego pravi majmuni,i to na svakom koraku,istina je da se tesko pentraju na drevece ,ali za ljubav Cite i to ce uradit,pa taman nogu slomili!

 5. 0
  0

  НОВА ЧИЊЕНИЦА САМО ДАРВИНУ ЈЕ СРАМОТА ТО ШТО ЈЕ САКРИО ДА ЈЕ МОНТЕНЕГРО ПОСТОЈБИНА МАЈМУНА

 6. 0
  0

  … Odlično!
  Inspirativno!
  Veće druga naša sestra danas, svojim tekstovima, obe one, bistre magle nad najljepšom Planinom!
  Svaka čast!

 7. 0
  0

  POogledajte na netu KURIR TV, EMISIJA , DA SE NE LAZEMO,, gosti: geneticar Dr STOJKOVIC I HIRURG U PENZIJI DR RONCEVIC. emisija pod nazivom KO JE OVDE MAJMUN..DR Roncevic je jednostavan, mudar,smiren i iskren covek…..vredi ga cuti kao i njegovog nadobudnog i nervoznog kolegu Stojkovica…

 8. 0
  0

  Осим опште прихваћене теорије еволуције човјека од мајмуноликог претка постоји и мање прихваћена теорија да је човјек настао од мајмуна, успоравањем његовог развоја. По тој теорији људи током година и деценија се мијењају и све више личе на мајмуне. Могуће је уочити појаву претварања људи у полудивље као прву фазу претварања у мајмуне када остану на пустом острву. Тада без контроле цивилизације људима владају агресивни нагони и људи почињу да се преображавају у дивљаке. У ситуацији када је земља и власт аутистична, као на пустом острву, та појава је видљива за пажљиве посматраче који се дистанцирају од владајуће идеологије која тежи да све људе претвори после неког времена у мајмуне. То је наравно познато структурама које пресликавају своју слику из огледала преко медија, заборављајући да појединци једноставно не реагују на мајмунске слике у сали огледала око нас. Уствари раде оно што је једино могуће, као у филму у Змајевом гнијезду разбијајући та огледала оваквим текстовима као што је Агатин, откривају оно против чега се треба борити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here