Насловна Друштво Никшић: Уз отпремнине одлази 100 радника Општине

Никшић: Уз отпремнине одлази 100 радника Општине

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе је, на данашњој сједници којом је предсједавао премијер Мило Ђукановић, дала сагласност општини Никшић на кредитно задужење за рефинансирање дугова од 5,5 милиона еура, уз нижу каматну стопу, чиме ће се значајно смањити трошкови финансирања. niksic

Настављајући реализацију политике финансијске консолидације и рационализације јавне потрошње, Влада је размотрила и прихватила Информацију о рефинансирању постојећих дугова општине Никшић према комерцијалним банкама и рјешавању питања рационализације броја запослених у органима и службама локалне управе, као и јавним установама, привредним друштвима и јавним предузећима чији је оснивач Општина.

„У циљу рационализације расхода, општина Никшић планира да износ од милион еура искористи за програм споразумног престанка радног односа за близу 100 запослених, уз исплату отпремнине, чиме ће се обезбиједити уштеда код бруто зарада у мјесечном износу од око 73.500 еура. У дискусији је посебно истакнута чињеница да за овај кредитни аранжман није потребна државна гаранција“, саопштено је из Владе.

У склопу реформе система образовања, Влада Црне Горе је посветила посебну пажњу питањима реформе високог образовања и будућег устројства Универзитета Црне Горе.

„Полазећи од фундаменталног значаја високог образовања за укупан друштвено-економски развој, Влада је у сарадњи са Савјетом за високо образовање и Универзитетом приступила овој проблематици у циљу подизања квалитета и стандарда образовања, у складу са јавним интересом и потребама тржишта рада“, наведено је у саопштењу.

На основу детаљне анализе постојећег стања, Влада је у овој фази дала смјернице Министарству просвјете за наредне кораке у дефинисању конкретних рјешења везаних за реорганизацију, интеграцију и финансирање државног Универзитета, као кључне образовне институције.

У оквиру процеса усаглашавања националног законодавства са легислативом Европске уније, Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, чијим доношењем ће се испунити једна од обавеза неопходних за отварање преговора за Поглавље 12 – безбиједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here