Насловна Политика Никшић: Тужилаштво да испита хајдучију у МЗ

Никшић: Тужилаштво да испита хајдучију у МЗ

0
ПОДИЈЕЛИ

У Никшићу влада безвлашће. Мјесне заједнице умјесто да служе свим грађанима, претворене су у партијске ћелије, у којима се не брине о интересима грађана већ о интересима партија на власти и њених појединаца. Несхватљиво је али истинито да у Никшићу ни у једној мјесној заједници не партиципирају легално изабрани органи, поручили су из никшићког Покрета за промјене.

GO PzP 1

„Локална управа, већ двије године не  покреће реизбор органа у мјесним заједницама. Шта се крије иза свега? Овакав однос је „разумљив“ зато што се иза свега крије партијска инфраструктура која под плаштом интереса мјесних заједница  спроводи партијске планове“, Радоје Караџић, одборник ДФ-а.

Како додаје, садашњи органи мјесних заједница  претворени су партијске ћелије и изборне штабове ДПС-а, гдје  су, мимо закона, ухљебљени локални активисти ДПС-а. Таткви органи, каже он, немају никакве везе са грађанима, њиховим интересима, нити са развојем локалних заједница што би требало да буде суштина њиховог постојања.

„Избор садашњих органа мјесних заједница, извршен је кршењем процедуре, мимо Закона, Статута општине. Ове „народне“ канцеларије, пред изборе, постају носилац активности у интересу искључиво једне партије. Будући да су МЗ правни субјекти, грађане занима шта је са њиховим финансијама и пословима и има ли злоупотребе друштвених ресурса у приватно-партијске сврхе? Има ли издавања простора и гдје се преусмјеравају тако добијена средства? гдје је приказан тај новац? Ко их контролише? Да ли то ДПС власт контролише саму себе, тј. своје чланове и активисте на терену?“, пита се Караџић.

Он додаје да је на дуге стазе таквим дјеловањем нанијета ненадокнадива штета, друштву, грађанима, развоју демократије, примјени права. Због свега, биће тешко да грађани поврате вјеру у мјесне заједнице као основ за задовољење потреба и интереса локалног становништва и равноправан положај свих грађана.

„Покрет за промјене и Демократски фронт позива државно тужилаштво да процесуира случајеве злоупотребе политичког утицаја, моћи, спријечи општу хајдучију и испита пословање органа мјесних заједница. Захтијевамо да локална власт на законит начин  спроведе поступак избора легитимних органа у мјесним заједницама“, поручио је Краџић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here