Насловна Друштво Никшић: Од сриједе протест испред Општине

Никшић: Од сриједе протест испред Општине

0
ПОДИЈЕЛИ

niksic_1

Од сриједе почиње свакодневно мирно окупљање радника некадашњег никшићког Металца, преименованог у Металну Монтавар Инжењеринг, испред зграде никшићке Општине.

Спасоје Јакић, представник штрајкача, казао је да ће окупљањем испред локалне управе исказати незадовољство што су се надлежни оглушили о њихове позиве за разговор и помоћ у рјешавању ситуације у коју су доведени, преноси агенција Мина.

„Покушали смо да разговарамо и са директором Николом Фурунџићем, али ни он се не јавља, нити долази на посао. Тражимо да послодавац покрене производњу, јер се у супротном немамо чему надати. Фабрика је веома добро опремљена и годинама смо били конкурентни и посебно заступљени на страном тржишту“, рекао је Јакић.

Пет одсто пласирано у Црној Гори а остатак се извозио

Према његовим ријечима, Металац је у Црној Гори пласирао свега пет одсто производње, а остало извозио за фински Конецранес, аустријски Сиеменс и друге познате фирме, док је сада у ситуацији да годину нијесу добили било какав посао.

Јакић је подсјетио да је Металац у априлу добио 1,5 милиона еура које је Влада обезбиједила у виду гаранција на основу плана за реструктурирање за намирење дугова према банкама да би се скинула хипотека са већег дијела имовине фирме, покренула производња у новооснованој Метални Монтавар Инжењерингу и исплатила прва рата отпремнина за 29 отпуштених радника.

„Производње нема, проблеми су и даље неријешени, а стаж није уплаћен око двије и по године. Преласком у новоформирану фирму Метална Монтавар Инжењеринг добили смо уговоре на неодређено, док је дотадашњи Монтавар Металац отишао у ликвидацију“, казао је Јакић.

Радници са разлогом стрепе од стечаја

Према његовим ријечима, немају ни ријешен правни статус, јер се у Металцу Монтавар као упослено воде четири радника, док је преосталих 104 у новоформираној Метални Монтавар Инжењеринг, која нема никакве имовине.

„Са разлогом стрепимо од стечаја и да ћемо из такве фирме остати на улици без ичега. Основни захтјев нам је исплата зарада, јер породице више немају од чега да живе. Имали смо обећања од Фурунџића да ће доћи велики послови, али умјесто тога плате су мало по мало касниле и ево гдје смо сада“, огорчен је Јакић.

Тадашњи Металац у стечају 2004. године првобитно је купио Горан Младеновић из Словеније за 450 хиљада еура, који је прошле године почео добровољну ликвидацију фирме тврдећи да не може пословати због дуга од око три милиона ЕУР и немогућности рада у Црној Гори. Почетком прошле године под окриљем Металца основао је другу фирму – Метална Монтавар Инжењеринг и упослио 104 радника.

Запослени у тој фабрици штрајкују од понедјељка у просторијама фабрике. Њима је прије два и по мјесеца исплаћена половина мајске зараде, а захтијевају рјешење правног статуса, исплату зарада, повезивање стажа, уплату доприноса и покретање производње.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here