Насловна Политика Николић са Меркеловом: Србија очекује помоћ Немачке

Николић са Меркеловом: Србија очекује помоћ Немачке

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Томислав Николић данас је у Београду у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел истакао да је Србија искрено посвећена свом европском путу, спроводи реформе и очекује од Немачке да јој помогне у томе.

nikolic merkel

„Грађани Србије осећају замор у вези са евроинтеграцијама и потребан је подстрек на том путу“, нагласио је председник Србије.

Николић је пожелео канцеларки добродошлицу као веома драгом госту, истичући да она у веома комплексним околностима успева да балансира у односима ЕУ и Русије и успешно води своју државу и економију, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Говорећи о регионалној сарадњи, председник је истакао:

„Односи у региону су изванредни и ми смо поносни на то, Србија није извор нестабилности на Балкану и мирно реагује на провокације“.

Он је нагласио посвећеност руководства Србије да млади живе мирно, као и све будуће генерације.

Председник Николић је рекао да су економски односи двеју земаља изванредни и да Србија не тражи помоћ од Немачке.

„Немачка је један од највећих донатора у Србији и ми смо на томе веома захвални. Са нама можете да разговарате као са искреним и отвореним партнером“, рекао је Николић.

Канцеларка Меркел се захвалила председнику Србије на искреним речима, похваљујући жеље и напоре Србије да уђе у Европску унију.

„Веома је добро то што сте рекли да је Србија на чврстом путу ка Европској унији и ми морамо да пазимо на замор грађана у евроинтеграцијама“, рекла је она.

Говорећи о сарадњи унутар ЕУ, Меркелова је рекла да постоји перцепција да се води ригиднија политика и да, штавише, поједине чланице ЕУ имају другачија схватања демократије.

„Наша политика је постигла резултате, ми смо успели да подстакнемо сарадњу“, нагласила је немачка канцеларка.

Говорећи о безбедносним изазовима у Европи, Меркелова је рекла да Немачка не жели да пропаганда исламских екстремиста дестабилизује регион.

„Постоји опасност да муслимански екстремисти утичу на муслимане у Босни и Херцеговини и дестабилизују Европу“, подвукла је канцеларка.

Председник Николић је указао на чињеницу да Србија представља фактор стабилности у региону, као и на то да је Србија на позицији између Европе и Русије, што је понекад добро, а понекад није.

Ми не можемо да се одрекнемо ни једног ни другог пријатеља и то је проблем који настојимо да превазиђемо“, нагласио је председник Србије.

На крају састанка, канцеларка Немачке Ангела Меркел је изразила жељу да поново разговара са председником Србије о ситуацији на Балкану, јер, како је рекла, председник Николић изузетно добро познаје ситуацију у том региону, наведено је у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here