Насловна Политика Николић: Расветлити политичку позадину убиства Ђинђића

Николић: Расветлити политичку позадину убиства Ђинђића

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Томислав Николић заложио се за формирање експертског тима који би се бавио политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића и сматра да су у откривању политичке позадине, која је по њему очигледно постојала, затајили тужилаштво и тадашња власт.

„Никада нисам веровао у ефикасност рада анкетног одбора и резултата које може да да. Више верујем у то да добро обучени, школовани полицијски инспектори и људи из тужилаштва могу да утврде истину уколико желе“, рекао је Николић у интервјуу за Курир.

Председник сматра да није посао Народне скупштине да истражује било какав криминал, убиство.

Мисли да је прави пут да се формира један тим стручњака који би нас обавестио имамо ли података или не, да ли су све пресуде које су донете у вези са тим случајем засноване на необоривим доказима или на политичкој вољи.

Пресудом Милораду Улемеку Легији није откривена права истина о атентату на премијера Ђинђића и да су у прикривању политичке позадине, за коју верује да постоји, затајили тужилаштво и тадашња власт, каже председник Николић.

„Али, ко сам ја да о томе на тај начин размишљам без иједног папира у руци. Дакле, онај ко мисли да измести истрагу, расветљавање, изван за то утврђених институција, тај заиста ризикује да то ради аматерски и да из тог не проистекне ништа што би расветлило политичку позадину убиства Ђинђића“, рекао је Николић.

Упитан да ли му је необично да некадашњи потпредседник владе Небојша Човић никада за 13 година није озбиљно саслушан, Николић каже да је то сад залажење у сферу рада тужилаштва и да, ако је Човић у вези са убиством Ђинђића саслушан „само четири сата“, онда он уопште није саслушаван.

„Ако је он саслушаван у вези са убиством премијера само четири сата, онда он уопште није саслушаван!…Па док се скува кафа, пита како сте, како су у кући жена, деца прође два сата“, казао је Николић.

Он је рекао да коначно жели да се ‘стави тачка на то’, и да је убеђен да би Александар Вучић могао мирно да стане пред грађане Србије и каже: „Ево имали смо нерешен случај Ћурувије, имали смо нерешен случај Ђинђића, ми смо то решили, то смо испунили“.

„А врло добро знам да није постојао ниједан микрон одговорности на било коме од нас. А ако постоји било која одговорност у односу на оно што је пресуђено, она је сигурно на тадашњој власти“, рекао је Николић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here