Насловна Друштво Николић ради на Приказу докумената о Степинцу

Николић ради на Приказу докумената о Степинцу

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Томислав Николић рекао је да ради на Приказу докумената који ће помоћи заједничкој комисији Ватикана и СПЦ пре одлучивања о евентуалној канонизацији хрватског надбискупа Алојзија Степница, преноси данас Спутњик.

Хрватски кардинал Алојзе Степинац након проглашења НДХ подржавао је усташки режим, а на католички Ускрс 1941. године објавио формирање НДХ и том приликом у име Ватикана благословио усташког поглавника Анту Павелића. Већ 28. априла 1941. године Степинац је написао „пасторално писмо“ у коме је позвао своје свештенство да подржава и брани нову католичку државу Хрватску (НДХ). Дане њеног стварања назвао је часовима “у којима не говори више језик, него крв својом тајанственом повезаношћу са земљом у којој смо угледали свијетло Божје и с народом из којега смо никли.”

Степинац је до краја рата остао привржен усташком режиму, а остатак живота је провео у кућном притвору, до 1960. године.

Канонизација контроверзног надбискупа била је једна од тема разговора Николића и папе Фрање током посете председника Србије Ватикану у септембру прошле године. Док га у Хрватској сматрају за блаженог, СПЦ и српски народ га сматрају одговорним за злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Николић је тада рекао да је папи пренео да је улога хрватског кардинала у Другом светском рату била веома лоша и „у најмању руку није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере“. Папа је пак рекао председнику Србије да „нигде не жури по питању проглашења кардинала за свеца“.

Alajzo Stepinac-NDH-ustase 101

Ватикан је већ прогласио Степинца за блаженог, али је папа Фрања зауставио процес канонизације и на његов предлог формирана је заједничка комисија Ватикана и СПЦ, која треба да испита читав случај. Званична делегација СПЦ, у којој су митрополит Амфилохије, владика бачки Иринеј и др Дарко Танасковић, боравила је 16. јануара у Ватикану, где су понтифу уручили писмо патријарха српског Иринеја као одговор на његово писмо од прошле године у вези са канонизацијом Степинца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here