Насловна Друштво Николић: Народ је велики онолико, колико је изњедрио светитеља

Николић: Народ је велики онолико, колико је изњедрио светитеља

1
ПОДИЈЕЛИ

У Народном позоришту вечерас је одржана свечана Светосавска академија, са које је председник Србије Томислав Николић поручио да се величина једног народа не гледа по његовој бројности, нити територији, већ по томе колико је тај народ изнедрио из себе светитеља и угодника божијих.

TOMISLAV NIKOLIC

„Наш народ изнедрио је Светог Саву, а можда ни данас није довољно свестан његове величине. Само када би свако на свету растао у човека држећи се Савиних порука, било би мање зла, мање незнања, а више љубави и доброте“, рекао је председник Србије.

Он је додао да је Свети Сава знао за стару мудрост – да је будућност државе онаква каква јој је педагогија.

„Зато је Свети Сава градио школе и болнице, цркве и манастире, писао, доносио књиге из света у Србију, да учи, просвећује народ, па је тако и за своје доба стварао модерну државу“ подвукао је Николић.

Према председниковим речима, бити просвећен не значи само бити образован:

„То је разумео Свети Сава, а никада као данас није било тако много оних који то још увек не разумеју“.

TOMISLAV NIKOLIC

Савремено схватање просвећености своди просвету мање-више на школско образовање, прагматично знање и конкретно учење, рекао је Николић и додао да се светосавски тип просвете разликује не само што придаје изузетан значај моралном образовању и обликовању људске личности, него и по самим основама васпитања, по поимању људске личности и људске заједнице и њиховог крајњег назначења.

„Просвећеност је скуп хришћанских и људских узвишених вредности, просвећеност је учење о свеколикој култури живљења. То је више од учености – она је систем вредности у ком је однос према себи и другима увек однос према једнакима, однос толеранције и прихватања различитости,“ рекао је Николић.

Он је истакао да разноликост међу културама, државама, народима је богатство. „Зашто да останемо сиромашни одбијајући да упознамо друге и не дајући другима прилику да упознају нас. Зато је Свети Сава први српски учитељ, али и први српски просветитељ“ казао је председник Србије.

DRAGICA I TOMISLAV NIKOLIC, SRDJAN VERBIC, PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

Он се обратио просветним радницима речима да свако ко је за свој позив изабрао да следи Савин пут, буде учитељ, васпитава најдрагоценије што имамо – нашу децу, тако обликује будућност државе и друштва те да је одабрао не позив, већ начин живота.

„Одабрао је да буде мисионар и посвећеник, да у систему вредности првину увек чини учење Савино, у ком су добробит ђака и напредак народа изнад сваке друге вредности. Зато заслужују дивљење и захвалност државе. Зато и држава очекује да буду пример, да им учионица буде светилиште, да изнад сваке муке и тешкоће буде интерес ученика,“ рекао је Николић.

Како тврди, у нашој историји било је и тежих времена од садашњег и колико год тешко било, учитељи су стварност делили са својим народом и државом налазећи се међу децом, у школама…

„Успешни смо као учитељи тек када нас наши ђаци превазиђу, кад постану бољи од нас,“ истакао је Николић.

TOMISLAV NIKOLIC

Према његовим речима, за време Великог рата на Крфу се штампао буквар, формирале учионице под ведрим небом од Бизерте у Африци до сваког, и најмањег места у ком је, како је рекао, било српске нејачи.

И у Другом светском рату, додао је, где год се ослобађала територија, где год се могло, учитељи су окупљали децу и народ, описмењавали их, спремали за време које долази.

„Са својим разредом стали су пред стрељачки вод и тако одржали последњи час. Ђаци се не остављају кад је најтеже. Предводе се. А данас су им, као и много пута у историји, као хлеб насушни потребни предводници, учитељи за углед, људи несебичне посвећености и система вредности који је изнад нас обичних, који је ближе Светом Сави,“ рекао је председник Николић.

MUZICKI PROGRAM

Професори су, како је рекао, у нашој историји истински јунаци, хероји, личности чији пример би сви данашњи просветари са поносом требало да следе.

Председник је поручио да су од њих, којима је учионица други дом велика очекивања државе и друштва.

„Будите поносни на историју Србије коју су исписивали и српски учитељи и професори. Будите поносни на традицију коју наслеђујете, нађите снагу у учењу Светог Саве и примерима својих предака, да у нашем добу које јесте век знања и науке Србија иде у корак са временом и светом,“ закључио је Николић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here