Насловна Политика Николић: Да проверимо Биро за координацију служби безбедности, Вучић преоптерећен

Николић: Да проверимо Биро за координацију служби безбедности, Вучић преоптерећен

0
ПОДИЈЕЛИ

Мој став је јасан и апсолутно непромењен – ми треба да будемо у ЕУ, као и да у Унију треба да уђемо поносно. Услов за улазак у Унију не сме да буде одрицање од Косова и Метохије. И то је толико јасно ЕУ, да су све време говорили да то нико од нас и не тражи”, рекао је Николић за ТВ Хепи, а преноси Танјуг.

nikolicНиколић је указао да је, међутим, нови састав Европске комисије наступио много оштрије, отвореније о својим захтевима. 

Значи, они сад не кажу – ми од вас не тражимо да признате независност Косова и Метохије, већ кажу оно што је рекао немачки парламент пре две године – да бисте постали члан ЕУ мораћете да донесете потписан уговор о добросуседским односима са Косовом у коме ће бити дефинисани сви ваши односи”, рекао је Николић.

Николић је оценио да то ”није шија, него врат”.

”Ако Приштина неће да потпише тај уговор, кад ћемо да постанемо члан ЕУ. А зашто неће (да потпише), неће јер не признајемо независност Косова и Метохије”, нагласио је Николић, додајући да се ”тако вртимо у круг”.

Провера састава Бироа за координацију тајних служби

Председник је рекао да је један од првих послова у 2015. години проверавање састава Бироа за координацију служби безбедности.

Биро ради, али истина је да је Александар Вучић преузимањем функције председника владе преузео много више послова него што је имао до тада као потпредседник и министар одбране. Мислим да сада треба проверити састав Бироа за координацију служби безбедности – то је један од првих послова идуће године који ћемо заједнички да радимо”, рекао је Николић. 

Према његовим речима, постоји мањкавост везана за то ко одлучује да ли је дозвољено прислушкивање, праћење, као и да то мора да буде решавано искључиво у највишем суду. 

”Председник Републике није постављен да би контролисао службе безбедности. Он може да, као што то и радим, усмерава и да с времена на време разговара о томе докле су стигли”, навео је Николић.

Како сматра, постоје информације које нису за председника државе. 

”Ствар је процене шта они мисле да је у интересу државе. Они знају мој став да ја мислим да није од интереса за државу ко с ким разговара, ко се с ким састаје, таква сплеткарења и оговарања”, додао је Николић.

Николић је рекао и да свој посао обавља у складу са законом и Уставом, а ”такве материјале не чита”, као што није прочитао ни свој досије.

”У Србији је одувек постојала жеља оних који су на власти да знају о свима све. Ја ни немам такву жељу, јер се на тај начин другачије одлучује”, истакао је председник Србије.

Председника да бира парламент

Николић сматра да би требало променити начин избора председника Републике, који уместо директно, треба да буде биран у парламенту, као и да је његово пристајање на садашњи систем био уступак Демократској странци.

Николић је рекао да је својевремено, кад су усаглашавали ставове Војислав Коштуница, Борис Тадић и он, ”а све преко Коштунице јер Тадић и ја тад нисмо имали комуникацију, Тадићев захтев је био да председник треба да буде биран директно”.

Ја сам се залагао да га бира Скупштина с овлашћењима која су му предвидели. Међутим, он је рекао да уопште неће да гласа за Устав ако председник не буде биран директно. Рекао сам му да се не бојим тог директног избора, јер сам и раније био уверен да ћу да га победити. Било би добро да сам га победио раније”, навео је Николић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here