Насловна Мозаик Николић: Црква и ја исто о Космету

Николић: Црква и ја исто о Космету

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Томислав Николић састао са патријархом српским Иринејом у згради Патријаршије и са њим разговарао о предлогу коначног решења за Космет.

PATRIJARH IRINEJ I TOMISLAV NIKOLIC

Николић, који има честе сусрете са патријархом СПЦ, рекао је да ће његова платформа, коју је недавно најавио, ићи у правцу оног што Србија може да прихвати као коначно решење, а да не угрози свој суверенитет и територијални интегритет

Николић је, после састанка који је трајао скоро два сата, рекао новинарима да он и Синод имају „веома блиска размишљања“ о томе.

Разговарали смо о Косову и Метохији, о судбини народа, територије, Српске православне цркве, безбедности на КиМ, о томе како ја замишљам то решење„, рекао је Николић.

Он је напоменуо да су то још увек само разговори и консултације, да још није није обликован документ који би он представио председнику владе, а потом и јавности.

„Изнео сам нека своја размишљања и нисам наишао на негодовање или неспоразуме са светим Синодом. Дакле, ми ту негде веома блиско размишљамо о томе како би то требало да изгледа до краја“, рекао је председник Србије.

На питање у којем ће правцу ићи решење, Николић је одговорио: „У правцу онога што Србија може да прихвати као коначно решење, а да не угрози свој суверенитет и територијални интегритет.“

Упитан када ће јавност моћи да види тај документ, он је одговорио да ће се о томе блиско и интензивно договарати с премијером Александром Вучићем зато што такав документ захтева општу сагласност, или бар сагласност скупштине за оно што влада у име председника буде предложила.

„То није документ на којем бисмо се препирали, то је документ на којем морају да се пронадју решења иза којих ће стати влада као орган који то треба да спроведе и који преговара у Бриселу“, истакао је Николић.

Он је позвао на стрпљење, рекавши да најпре треба да продје први састанак Београда и Приштине у Бриселу, предвидјен за 9. фебруар, „у покушају да се настави тамо где је стало поодавно“.

„Чини ми се да смо за то време сви имали времена да размислимо о ономе шта се дешава и ономе шта нас чека и да схватимо да, по мени, одуговлачење и губљење времена никако не иде на рачун Србије“, рекао је председник Србије.

toma i irinej

Николић је рекао да је с патријархом разговарао и о проблемима Цркве у функционисању, њеном односу према државним органима, укључујући питање повраћаја имовине.

„Црква има забринутост за дешавања на Косову и Метохији и мислим да је у праву његова светост и Синод када желе да буду информисани о томе шта се ради, докле се стигло“, рекао је председник.

Николић је додао да, као припадник СПЦ, увек жели да зна ставове Синода и да размена мишљења с патријархом помаже „да многе ствари буду јасније“.

„Мислим да је потреба да се чешће састајемо сада веома изражена у време или у години када ћемо можда бити на великим искушењима и решавати велика српска питања“, закључио је председник Србије.

Николић се од ступања на функцију председника често састајао са патријархом, а највише сусрета било је током 2013. године када су се састали најмање шест пута: два пута у фебруару, априлу, два пута у мају и у септембру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here