Насловна Политика Николић: Буњевци припадају Војводини и Србији

Николић: Буњевци припадају Војводини и Србији

0
ПОДИЈЕЛИ

Tomislav-Nikolic4-700x417Поводом празника буњевачке националне мањине 25. новембра, када је донијета одлука о припајању Војводине Србији, председник Србије Томислав Николић рекао да Србија препознаје Буњевце као аутохтони јужнословенски народ, поручивши да је осјећај припадности Војводини и Србији изузетан израз патриотске свијести, преноси РТС.

,,Нисте ни Срби, ни Хрвати, већ аутентична словенска народност која има све атрибуте посебности и јединствености, свој кулурни идентитет, фолклор, историјско наслеђе“, рекао је Николић на свечности у сали Градске куће у Суботици.

Николић је нагласио да Буњевци вјековима живе на овим просторима и да је њихово право да чувају своју посебност и да увек поносно истичу да су Буњевци из Србије.

,,Осећај припадности Војводини и Србији, као својој матичној земљи, изузетан је израз националне и патриотске свести“, рекао је предсједник Србије, чије су ријечи пропраћене апалузом.

Предсједница Националног савета Буњеваца Сузана Кујунџић Остојић уручила је председнику Србије поклон слику салаша, која је, како је рекла, обиљежје буњевачке наивне умјетности.

Николић је поручио Буњевцима да се разумије да је Декрет из 1945. године, када су били приморани да се изјашњавају као Хрвати, неважећи и да им је враћено право да се, како је рекао, слободно и поносно изјашњавају као Буњевци.

,,То што су се до дана данашњег одржале различите националне мањине јасно говори да је Србија искрено и матерински пригрлила све националности, развијала и чувала њихову посебност, увек истичући да су њени грађани различите вере, нације, језика, културе, њено највеће богатство. Србија у којој данас поносно живите је, за вас и ваша будућа поколења, кућа сазидана на вашој одлуци 25. новембра и речима регента Александра, са кровом који је изградио наш Устав“, поручио је Николић Буњевцима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here