Насловна Издвојено Никола Бајчетић, последњи политички затвореник у Миловој ери: одјава, крај

Никола Бајчетић, последњи политички затвореник у Миловој ери: одјава, крај

3
ПОДИЈЕЛИ

Неко би, лаички посматрајући ситуацију, могао закључити да је хапшење Николе Бајчетића, члана ДФ-а у политички монтираном процесу и казна од 3 месеца затвора, док у влади седе убице и корумпирани милионери, доказ лицемерја режима Мила Ђукановића.

Неко би, пак, посматрајући ситуацију из другог угла, чињеницу да је Бајчетић осуђен, а они који су га тог 17. октобра брутално пребили слободни, назвали безобразлуком црногорске власти у маниру оне “Ти ћеш се сада лепо извинити Ђури што те је тукао”.

Колико год била рационална и логички оправдана, сигуран сам, међутим, да ниједно од ова два објашњења нема реално утемељење. Сигуран сам, такође, да Никола Бајчетић неће остати упамћен као жртвено јагње и један у низу жртава Ђукановићеве бахатости, већ као симбол-прекретница. Последњи политички затвореник у његовој ери.

Робија као слобода

У том контексту, колико год апсурдно звучало, дакле, не треба жалити Бајчетића нити бити киван на ову пресуду – напротив, треба је славити. Моменат када је овај момак, ни крив ни дужан, прошао кроз капију Спужа, моменат је када је постало јасно да је са Ђукановићем дефинитивно завршено.

Историја сервира веома једноставне лекције – диктатори не падају када се скупи критична маса, када изгубе поверење, када их издају или напусте сараднике. То је само последица, завршни чин – када фитиљ догори. Почетак, она искра је, када изгубе компас, смиреност и разум.

А, традиционално смирени и одмерени, вазда прорачунати и увек припремљени Мило, коначно га је изгубио. Не зна више ни шта ће ни где ће – Клинтонови одлазе, са њима и њихови планови. Шта га чека, већ је видео приликом гласања у Сенату о ратификацији споразума за прикључење НАТО пакту. Руси стискају. Народ му је суштински изгласао неповерење на изборима, упркос афери “државни удар”. Некада врхунски утврђена тврђава, постала је кула од карата, а потреси долазе са свих страна.

milo-i-df

Почело одбројавање

Пре десет година, затварање Бајчетића била би демонстрација моћи. Пре пет година, била би само добра шала Ђукановића и порука да “може шта хоће, с ким хоће и како хоће”. Данас је она одраз немоћи и изгубљеног компаса.

Готово је, дакле. Сада, за стварно. Тајмер је укључен, одбројавање је почело. Онај моменат када је Бајчетићу неправедно ускраћена слобода, стицајем околности, постао је моменат када се Црној Гори иста та слобода враћа. И повратка више нема.

Зато ће Бајчетић и остати симбол. Последњи је ово пут да Мило некоме ставља лисице. Опроштајни. Пре него што, напокон, заврше на његовим рукама.

За Победа.инфо – Тома Ловрековић

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Зато ће Бајчетић и остати симбол. Последњи је ово пут да Мило некоме ставља лисице. Опроштајни. Пре него што, напокон, заврше на његовим рукама.

  nebih se ja bas zaklinjao,velika je to stvar,budimo realni i trezveni,a nije prvi put.Djukanovic je sto se bezobrazluka dorasao kralju Nikoli,njemu ne ljube ruke kao Nikoli ali mu vrijedaju emerodie govrio je Radosav.kda je u pitanju obraz malo se njih sem odabranih Nikolinoj bahatosti i bezobrazluku suprostavljalo.naravno ne treba izmedju svega stvaljati znak jednakosti,ali Milo vlada po toj semi,dobro je izucio ,jer drugih skola sem bezobrazluka i klecanje pred Zapadom nije naucio.sada je odbacen kao kondom ,ali ih jos ima koji ce i taj kondom zadrazti kao suvenir i uspomenu na „suvrena“?
  Mislilo se da je ona crkotina od Broza zaboravljena ,ali ima dosta onih koji u ovom beznadju i nistavilu pozivaju bas na tog nistak,jer za boljeg ne znaju ,a nijesu izgleda ni znali.
  Osvijestimo se narode spremajmo im bukagije ,gradimo nove zatvore,jer broj onih koji su zasluzili zatvor nije jos ni u mislima pozant,a velik je i prevelik za ovoliko malo naroda,najmanje 10 000 ,ako ne i vise.
  ako ikad doje do promjene bice posla najmanje 20 godin dokazivanj i sudjenja za sav kriminal koji su napravili,i ostavili u amanet nekom buducem sudu i sudijam za dokazivanje ,ovi danas to nijesu kadri ni kao ljudi prevashodno ali ni kao sudije,cast izuzecima ,kojih vjerovatno ima,koji ce morati biti ukljuceni u rasklinkavanju samog sudstva,na te ljude treba obratiti paznu,oni su vrijednoi za buducnot ,i jako potrebni.

 2. 0
  0

  ovo je stvarno bruka što radi vlast. kako neko može da radi kao sudija a ne sudi po zakonu . sve kako se naredi. ali neka i to će proći odgovaraće za svoj nerad mnogi. NIKOLA ne mogu ti oni ništa

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here