Насловна Друштво Нико неће Боксите за 5,99 милиона евра

Нико неће Боксите за 5,99 милиона евра

0
ПОДИЈЕЛИ

На оглас за продају имовине Рудника боксита, по почетној цијени од 5,99 милиона евра, није достављена ниједна понуда.

reg-niksic-rudnik-boksita

Стечајни управник Боксита, Младен Марковић, је на отварању понуда у Привредном суду, казао да се тендер проглашава неуспјешним, а да ће у најскорије вријеме, највјероватније до краја мјесеца, бити расписан нови оглас.

“Оглас ће бити расписан по истим условима, само мањој цијени, највјероватније око десет одсто”, рекао је Марковић и додао да је за њега изненађење што се нико није јавио на оглас, преноси Мина-бусинесс.

Стечајни управник Рудника боксита оглас за продају имовине предузећа путем јавног надметања расписао је 24. јуна.

На претходни тендер, на којем је почетна цијена износила 8,55 милиона евра, нико није доставио понуду. Понуду је накнадно доставио никшићки Нексан, али је Одбор повјерилаца одбио. Нексан је за имовину предузећа понудио 4,4 милиона евра, уз додатних 600 хиљада за рјешавање социјалног програма.

Предсједник Самосталног синдиката, Борисав Бојановић, који је присуствовао отварању понуда, питао је Марковића шта ће некоме Рудник, уколико 21. јула добије концесије.Марковић је одговорио да не може неко да купи концесије, а да се не бави том дјелатношћу.

„Неће држава дозволити да неко купи концесије, а да се затвори Рудник“, додао је Марковић.

Министарство економије расписало је оглас за додјелу уговора о концесији за експлоатацију црвених боксита на лежиштима у никшићкој Жупи. Понуде за лежишта Заград, Ђураков до ИИ, Штитово ИИ и Биочки стан, могу се достављати до 21. јула.

Бојановић је казао да се прича по Никшићу да су неки заинтересовани да купе концесије, а да их Рудник не интересује и да ће се цијена обарати.

Марковић је рекао да неће дозволити да неко купи концесије, а да му он изда пут, при чему рудник не би радио.

Бојановић је, након рочишта, казао новинарима да су радници претпоставили да се нико неће јавити, јер је цијена велика, посебно ако се зна да се 21. јула рјешава питање концесија.

„Питање је колико је онај што купи концесије заинтересован за Руднике боксита“, навео је Бојановић.

Према његовим ријечима, Синдикат и радници тражи да се поништи тендер за концесије и распише нови истовремено са огласом за продају имовине.

„Једино на тај начин би било све чисто и поштено урађено“, оцијенио је Бојановић и додао да се може прихватити само инвеститор чија понуда буде боља од Нексанове и када је у питању новчани износ и број радника.

Он је поручио свим надлежним институцијама да неће дозволити ником да ископа грам руде и ко крене путем концесија да увуче своје машине на копове.

„Бранићемо то, ако треба и крвљу и оружјем да их спријечимо. Онај што купи концесије мора купити и Руднике боксита, а не за цијену од милион, два, него мора дати више него што је фирма Нексан нудила“, рекао је Бојановић.

Он је казао да је једино рјешење за раднике да се поништи конкурс за концесије, да се изнова ради и да се у њему да приоритет броју радника који треба да се прими јер овако како се ради, они уопште нијесу заштићени.

„Ми синдикалци ћемо заштитити раднике – знамо на који начин, а знају и надлежне институције како је то кад рудари крену. Копаће се на површинским коповима и у јамама ако треба, копаће рудари са нашим машинама, а не долази у обзир било ко други да уђе“, поручио је Бојановић.

Рудари су половином јуна протестовали незадовољни одлуком Одбора повјерилаца да одбије понуду никшићке компаније Нексан за куповину Рудника боксита. Они су кренули са рудокопа Заград према Никшићу и Подгорици, али их је полиција зауставила у насељу Рубежа, због чега је девет дана у блокади било 12 села никшићке Жупе са пет хиљада становника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here