Насловна Друштво Никита Михалков гост предстојећег Кустендорфа

Никита Михалков гост предстојећег Кустендорфа

0
ПОДИЈЕЛИ

Прослављени редитељ Никита Михалков биће гост предстојећег Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф који ће бити одржан од 21. до 26. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, саопштили су данас организатори.

nikita

Михалков филм „Сунчаница“ који је светску премијеру имао у Србији, биће приказан на Кустендорфу 25. јануара, а затим ће тај истакнути редитељ своје богато искуство подијелити на радионици са младим, филмским ствараоцима.

Познати редитељ је учио глуму у дјечијем студију Московског умјетничког театра и касније у Шукиновој школи Вахтанговог позоришта.

Уз наставак глумачке каријере, уписао се у Свесовјетски државни институт кинематографије (сада познат као Герасимов институт кинематографије), где је студирао режију код Михаила Рома, који је био професор и његовом старијем брату, Андреи Конћаловском који ће такође бити гост Кустендорфа.

Међународну репутацију Михалков је стекао своји другим остварењем „А слејв оф лов“ 1976. године. Филм „Ен унфинишд пис фор плејер пиано“ (1977) према комаду Чекова „Платонов“ освојио је први награду на Филмском фестивалу у Сан Себастијану.

Комбинујући неколико кратких Чеховљевих прича, 1987. године режира филм „Дарк ајз“ (1987) у коме глуми Марчело Мастројани. Филм је доживио успјех и похвале, а Мастројани је добио награду за најбољег глумца на Канском филмском фестивалу и номинован је за Оскара за своју улогу.

Са својим наредним филмом „Урга“ из 1992. године, освојио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији и био је номинован за Оскара за најбољи страни филм.

Михалков најпознатији филм до данас „Варљиво сунце“ из 1994. године, обрађује напету атмосферу за време Стаљинових чистки. Филм је добио Главну награду на Канском фестивалу и Оскара за најбољи страни филм, као и још других признања.

 До 2000. године „Варљиво сунце“ је био филм са највећом зарадом који је снимљен у источној Европи.

Остварење „12“ добило је 2008. године награду публике на фестивалу у Карловим Варима, а исте године је био номинован за Оскара у категорији филм године ван енглеског говорног подручја, док је 2007. године био номинован за Златног лава на Венецијанском филмском фестивалу.

Уз редитеље Никиту Михалкова, Андреја Кончаловског, Алфонса Куарона и Бертрана Тавернијеа, на Кустендорфу ће бити присутни и предсједница Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекс Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар као чланови међународног жирија такмичарског програма. Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ ове године додијелиће шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, српски директор фотографије.

Осми међународни филмски и музички фестивал Кустендорф се реализује у организацији „Раста интернејшнл“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here