Насловна Насловна Никита Бондарев: Србији нема будућности док не искорени титоизам и југословенство!

Никита Бондарев: Србији нема будућности док не искорени титоизам и југословенство!

0
ПОДИЈЕЛИ

bondarev_nik_f440-620x330

У Србију је стигла прва Путинова НВО. Међу грађанима Србије коначно је рођена нова нада, пре свега да их Русија није пустила низ воду и поред упорности Владе Србије која све чини не би ли прекинула везе са овим нама најближим народом.

Мој саговорник, Никита Бондарев, старији научни сарадник Центра за евро-атланска истраживања РИСИ, говори о вољи Русије да помогне српском народу, титоизму као великој српској несрећи, југословенству ради кога смо изгубили свој национални идентитет и наговештава да вера коју је његов долазак отворио има основа.

Последњих дана у Србији, од како је у јавност доспела информација да се оснива прва Путинова НВО у Србији, чини се као да се у народу пробудила вера. Односно Срби, посебно противници Европске уније, а то је већина, су Ваш долазак схватили као знак да га Русија и Владимир Путин нису заборавили и да неће тек тако дићи руке од Србије. Колико има основа Нашем веровању и какви су Ваши општи циљеви у Србији ?

Ваше схватање у потпуности одговара стварном стању ствари, представништво РИСИ у Србији је прва, али, надам се, не и последња НВО у Србији. Што се тиче конкретних циљева и задатака представништва РИСИ, по линији представништва се планира учвршћивање руско-српских веза у научној и културној сфери и у ономе што се назива друштвена дипломатија. Руски експерти, научници, политиколози и историчари ће долазити у Београд и наступати са предавањима, држати семинаре. Такође ће позивати у Москву српске експерте и научнике. Уопштено је проблем у томе што руско и српско политичко друштво не чују једно друго, иако често наступају са, практично, идентичних позиција. Наш задатак је да помогнемо Русији и Србији да чују једна другу.

У интервјуу који сте дали Гласу Русије, навели сте да владајуће странке и поред тога што настоје да по сваку цену уведу Србију у Европску унију, ипак схватају приврженост српског народа Русији. Јасно је такође да власт у Србији ради против воље својих грађана и да се не обазире на то што њени грађани желе да иду ка истоку а не ка западу. Да ли се и на који начин може променити правац овог узалудног пута ка ЕУ , и коначно скренути ка природном евроазијском сједињењу?

Желим одмах да истакнем да представништво РИСИ нема намеру да се бави политиком, наш циљ није да утичемо на политички живот Србије. При томе експерти РИСИ деле мишљење које сте изнели о томе да ће избор ЕУ и НАТО бити погубан за Србију. Оно што ми можемо и што ћемо обавезно радити у тој ситуацији је појашњавање. Институт има довољно аналитичких пројеката и телевизијских филмова баш на ту тему, неки од њих су већ преведени на српски (доступни су на сајту www.fakti.org). Такође смо имали могућност да се уверимо да у Србији лоше схватају шта је то евроазијски савез у модерној политици Русије, људи мисле да је то нешто што је у вези са идејама Лава Гумиљева (што је у потпуности нетачно). Представништво РИСИ ће заједно са Амбасадом РФ активно учествовати на проширеној седници комитета за спољашњу политику Скупштине Србије, који је посвећен баш наведеној проблематици – евроазијске интеграције. Седница ће бити одржана 25. новембра о.г.

Такође сте поменули да ће један од Ваших циљева бити успостава „директне линије“ преко које ће Срби коначно схватити какви су руски спољнополитички ставови. Значи ли то да се Русија неће одрећи својих интереса на Балкану и да ће Јужни ток, као наш заједнички, србијански и расијански, и поред покушаја саботаже од стране запада, бити остварен пројекат?

Русија је фактички била приморана да се одрекне од нафтног тока «Бургас-Александруполис» баш због спољног притиска, који се вршио пре свега на Бугарску као кључну земљу за излаз на Балкан. Што се тиче тока «Јужни ток», срећни смо да вас обавестимо да позиције Русије овде нису претрпеле промене – «Јужни ток» ће бити обавезно изграђен. Русија има толики број већ закључених договора и уговора за «Јужни ток» да не бисмо могли да се одрекнемо тог пројекта чак и да хоћемо. Тако да ће «Јужни ток» обавезно бити изграђен, друга ствар је то што ће се, можда, изградња отегнути дуго, јер са новом владом Бугарске, формираној од «проруске» партије БСП, ми за сада немамо више узајамног разумевања него са предходном прозападном владом.

Успостављање истинског односа Србије и Русије је велика сметња западу, као и великом броју политичара у Србији, данас ништа мање него пре више од пола века у току развитка комунизма(титоизма). Знамо да је титоизам нанео големе штете Србији и србском народу, а једна од титоистичких главних одлика се и испољила 1948. Сматрате ли да се то може анулирати, вишесмерним и вишедимензионалним друштвено-културолошким радом између Србије и Русије ?

Руско-српским односима до данашњег дана штети лаж коју је у масовну свест Срба пустила титоистичка пропаганда после 1948. г. Наводно Црвена Армија на Балкану једино што је радила јесте убијала и силовала, о томе је била издата специјална књига «Злочини под плаштом социjализма». После Титовог помирења са Совјетским савезом ту књигу, која је потпуно лажна, су изузели из библиотека, али у народном памћењу је остала представа о томе да су се совјетски војници у Југославији понашали недостојно. Ми размишљамо о томе да поново издамо ту књигу са критичким коментарима – ево шта пише титоистичка пропаганда, а како је заиста било (по архивским материјалима).

Имате ли у виду моћ савременог културолошког изражавања тј. да ли сте спремни да подржите снимање филмова одговарајућег садржаја, било играног филма или документарног?

Као што сам већ рекао, РИСИ у великом броју снима документарно-публицистичке филмове и има сопствени интернет тв канал. Последњи велики филм РИСИ је снимио у августу-септембру о.г. и посвећен је Републици Српској. Мислим да ће до краја новембра тај филм бити монтиран и да ће моћи да се види на сајтовима РИСИ и наших информационих партнера у Србији.

Да ли сте свесни да супарници једва чекају на изневеравања наших нада и вере у Русију, па да одмах заскоче као што су и до сада чинили безброј пута и одвлачили разочаране на своју страну ?

Мислим да ниједан непријатељ нема ту снагу да уништи ту љубав и симпатију коју Срби имају према Русији, а која се стварала вековима. О Русији су до 90-их г. прошлог века о Србији знали мало, али су рат у бившој Југославији, економске санкције и НАТО бомбардовање променили ту ситуацију. Србију, српску културу и историју у Русији, можда, недовољно добро знају, али српски народ изузетно воле и поштују. Многим мислећим људима је јасно да је над Србијом Запад применио методе које се спрема да примени и над Русијом. Може се рећи да је за Русију Србија страдала.

У Србији су као прерушене у „српске“ веома снажне и утицајне титоистичко-црногорско-југословенске структуре, које многе државе могу заварати да заступају интересе Србије, тако су и Русију између осталих. Колико сте свесни оваквога отежавајућега стања за Србију а самим тим и за Русију као партнера,по језику, традицији и православљу најближег и најмоћнијег партнера ?

И као представник РИСИ, и као експерт за Тита (буквално овог месеца сам издао књигу о Титу на српском језику) могу вам рећи да Србија нема будућност док не искорени из себе титоизам и југословенство. Србији је потребна хомогена национална држава какву Срби нису имали никада у својој новијој историји, а не «пролетерски интернационализам» и «братство и јединство народа Југославије». Срби треба да престану бити Југословенима, да се са захвалношћу сећају Тита који је радио све да лиши Србе националног идентитета.

Oбјављено на Васељенској

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Titoisti i Jugonostalgicari vladaju medijekim, kulturnim, prosvetnim, sportskim, estradnim, financinskim, poslovnim, politickim itd prostorom Srbije. I ova vlast sebe naziva Srbijanskom a ne SRPSKOM.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here