Насловна Друштво Мишеви шетали по полицама пекара

Мишеви шетали по полицама пекара

0
ПОДИЈЕЛИ

То што је Управа за инспекцијске послове у више од 100 пекара у прошлој години констатовала нехигијенске услове за рад најблаже речено забрињава. Из Управе за инспекцијске послове обећавају строжије контроле. Главна санитарна инспекторка Вишња Орбан каже да ће построжити контроле у 2015.

pekara

“Доста пекара смо казнили. Пекаре су кажњаване из разних разлога, неке зато што нијесу извршиле санитарне прегледе запослених, или зато што је повећан број бактерија на брисевима. Када утврдимо неправилности пишемо казне прекршајним налогом“, казала је Орбан радију Антена М.

Производња и продаја хљеба у нехигијенским условима, па макар и само у једном објекту, је скандал сматра, Олга Никчевић из Центра за заштиту потрошача.

Нажалост тога има, ми смо прије неки дан чак добили снимак од једног потрошача да миш шета по полици гдје су кесе. То је скандал, то аутоматски мора да се затвори. Ми смо то пријавили”, истиче Никчевић.

Главна санитарна инспекторка Вишња Орбан међутим каже да они немају тај податак.

“Ми немамо тај податак, није нам Центар за заштиту потрошача доставио тај снимак. Ми радимо редовне контроле и на позив грађана”, истиче Орбан.

Упитана хоће ли Инспекција построжити контроле у 2015. Орбан каже да је то неминовно.

“Како да не, мада се надамо да ће у овој години бити мање неправилности, то нам је циљ. Надамо се да ће се показати да смо и досадашњим казнама утицали да се бар хигијенске неправилности смање”, наглашава Орбан.

Неке пекаре већ су кажњене са 200 евра, но у Центру за заштиту потрошача сматрају да казне за такве прекршаје морају бити веће и чешће.

“Да се просто науче људи да раде како треба. 200 евра за тако нешто није никакаква казна то је баш симболично, јер се ради о хигијени а то је основно. Надам се да ће контроле бити веће и да ће проблем хигијене ишчезнути”, истиче Орбан.

Из Здравствено санитарне инспекције је саопштено и да су пекаре кажњавали, између осталог, зато што је намирницама истекао рок.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here