Насловна Мозаик Ник Слотер: Срби су духовити и достојанствени

Ник Слотер: Срби су духовити и достојанствени

0

nik

Глумац Роб Стјуарт присуствовао је у Београду специјалној пројекцији документарног филма „Слотера Ника за председника“.

КАНАДСКИ глумац Роб Стјуарт (52), познатији као приватни детектив Ник Слотер из ТВ серије „Тропска врелина“, присуствовао је специјалној пројекцији документарног филма „Слотера Ника за председника“ у београдском биоскопу „Синеплекс“. Реч је о документарцу који говори о Стјуартовом доласку у Србију 2009. године, „слотерманији“ коју је изазвао, људској топлини коју је осетио свуда – на улици, конференцијама за штампу, концерту који је у Новом Саду одсвирао са панк рок бендом „Атеист реп“, када је засадио дрво јавора у Жаркову, за чијег је почасног грађанина проглашен и где је, у ствари, све почело.

Било ми је потребно три године да завршим овај филм, помишљао сам да нећу успети, али сам сада презадовољан када видим задовољна и насмејана лица публике у сали – обратио се Роб Стјуарт гледаоцима пре пројекције. – Требало је да видите лица људи у Торонту, док су га гледали. Надам се да смо мој агент Марк, сестра Лиза, брат Бранко (пореклом из Србије, а усвојила га је Стјуартова породица као петогодишњака) и екипа која је радила на филму, успели да на платно пренесемо смисао за хумор који имају Срби и достојанство да се суоче са трагедијом. Захваљујем се свима који се појављују у филму, јер су они најбољи амбасадори ваше земље у биоскопима широм Канаде и Америке. Надам се да ћете уживати, а једини разлог што смо снимили овај филм је да вас забавимо.

Да је култна личност у Србији, и то 20 година после емитовања „Тропске врелине“, Роб Стјуарт није ни знао. Син му је на „Википедији“ показао чланак о томе. Мрачних деведесетих, народ је био деморалисан и депресиван, рат је мирисао у ваздуху, инфлација обарала рекорде, без виза није могло да се путује, а спас од свакодневног сивила биле су три сезоне серије „Тропска врелина“, у то време више пута приказиване и репризиране у Србији. Главни јунак са коњским репом у раскопчаној шареној кошуљи „хавајки“, изгледао је као дечко из нашег комшилука. Још је и успешно решавао случајеве. На једном зиду у насељу Жарково освануо је графит „Слотеру Ниче, Жарково ти кличе“ (инспирисао „Атеисте“ за песму „Слотеру Ниче, Србија ти кличе“), а лик Ника Слотера коришћен је и током студентских протеста 1996/97. Пожелео је да сними документарац о овом феномену и 2009. стигао је у Београд. Био је шокиран дочеком.

На аеродрому су га обожаваоци у хавајским кошуљама дочекали овацијама, а десетак студената донело је индексе да им Слотер „овери семестар“. Сви су хтели да се сликају са њим, док је он мислио да га зезају, да нема шансе да је толико популаран. Признаје да му је требао цео дан да укапира како су људи озбиљни. Зашто је Ник Слотер српски херој у филму објашњавају и рок новинар Пеца Поповић, Срђа Поповић, Роберт Немечек… Ту је и снимак са концерта „Атеист репа“ у Новом Саду, поводом 20 година рада, на коме је гитару са њима у песми „Слаугхтеру Ниетзсцхе“ свирао Стјуарт и тако испунио дечачки сан…

НИК СЛОТЕР: УЛИЛИ СТЕ МИ САМОПОУЗДАЊЕ

ПЕТ минута пре пројекције документарца „Слотера Ника за председника“, који је добио прву награду на Загреб филм фестивалу у категорији документарни филм, питали смо Роба Стјуарта шта се дешавало са њим у међувремену.

  • Каријера ми напредује све боље и боље – похвалио се за „Новости“ Ник Слотер. – Неки продуценти у Америци и Канади чули су за ову причу и, мада ми је било потребно три године да завршим филм, каријера ми је поново кренула узбрдо. А знаш зашто? Зато што ми је цела Србија улила самопоуздање и урадила да много боље размишљам о себи. Зато сам хтео да узвратим услугу и улијем Србији самопоуздање да се осећа још боље.

* Како објашњавате оволику популарност у Србији?
– Не морам да објашњавам, само уживам. Ово је фантастично. Заплет радње филма и јесте зашто сам ја толико популаран овде. А да ли смо заиста одговорили на то питање, нека просуде гледаоци.

* Да ли је икада у Канади за вама била оваква хистерија?
– Не, ово је потпуно јединствено, то вам гарантујем!

* Хоћете ли поново свирати на концерту?
– Приватно не свирам, али ако ме „Атеисти“ са којима после идем на пиво, поново позову да јавно наступимо, прихватићу.

* Да ли сте пробали ајвар који сте по доласку добили на аеродрому?
– Нисам још. Толико сам заузет да чак нисам ни спавао.

* На чему сте, „ред булу“?
– Да, „ред бул“, кафа, цигарете…

* Какви су вам планови?
– Никад ништа не планирам. Мислим да ћу снимати ТВ серију кад се вратим у Канаду, али, нећу сада о томе да размишљам. Хоћу да уживам док сам у Србији!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here