Насловна Поглед Није васељенски, ни свеправославни… хоће ли Сабор бар остати православни? (ВИДЕО)

Није васељенски, ни свеправославни… хоће ли Сабор бар остати православни? (ВИДЕО)

4
ПОДИЈЕЛИ

Васељенски патријарх Вартоломеј на Сабору који није васељенски изјавио да не разуме Русе. Али је у братском загрљају са Американцима. И папом.

Први сусрет са папом након раскола обавио је васељенски патријарх Атинагора. Пола века након њиховог историјског загрљаја, васељенски патријарх Вартоломеј се опет загрлио са папом, а високо одликовање за људска права ”патријарх Атинагора” је уручио Џозефу Бајдену, који је 1999. Србе назвао „гомилом неписмених дегенерика, децеубица, кољача и силеџија“.

Ове године нису смели сабор да назову ”васељенски” јер је ”само” свеправославни. Сада више није ни свеправославни, јер руска, бугарска, антиохијска и грузијска црква нису дошле. Вартоломеј је изразио жаљење и неразумевање такве одлуке, али не пре него што је пренео папине молитвене поздраве. Такође је осудио фанатике у Православљу. Овде можете видети његово обраћање:

Као православни мирјанин, јако сам забринут што се у Цркви закопавају сва озбиљна питања, а они који их постављају се називају фанатицима, расколницима, зилотима…

Сва енергија наших владика усмерена је против расколника. Њих жестоко осуђују, као милостива инквизиција, а на окупацију отаџбине, поробљавање народа и гажење наших вредности кукавички ћуте.

Просто не видим како би неко од њих повео народ као свети Петар Цетињски или свети Теодор Вршачки, или одговорио окупатору као свети Петар Дабробосански: ”Ћирилово писмо се не може укинути за 24 часа”.

Не, превише су заузети прогањањем тог истог народа, који реагује углавном оправдано и убедљиво (али ипак позивам на поштовање Цркве). Сви ми знамо нпр. да је Артемије канонски у праву. Али Црква није ДВД клуб ни удружење шахиста да би се поигравало са тим, па стојимо где смо, паралисани и забринути.

У памет се великаши! Да не би било ”проклете вам душе”!

Аутор: Андреј Фајгељ

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Da imaju imalo ponosa, predstavnici SPC bi nakon ove „razmjene nježnosti“ između Vaseljenskog patrijarha i Džozefa Bajdena, napustili Sabor na Kritu, imajući u vidu što je ovaj zlikovac i psihopata govorio o njihovom narodu!

 2. 0
  0

  Evo kuknjavite kako će “ dukljani sa Papom “ , a ovamo Amfilohije uz Bajdena i Vartolomeja sa Papom na čelu !
  A neka je vala milo mi je , bravo Mitropolite crnogorski !!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here