Насловна Политика Није Асад луд

Није Асад луд

0
ПОДИЈЕЛИ

Medvedev-2Русија се нада да би међународна мировна конференција о Сирији могла да буде одржана пре краја године, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев, упркос разликама у видјењу Москве и Вашингтона ко ће представљати сиријску опозицију.

Медведев је у интервјуу Ројтерсу позвао обе стране у сиријском градјанском рату да направе компромис и критиковао опозицију што као услов за разговоре тражи гаранцију за одлазак председника Башара ал Асада.

  • Није он (Асад) луд. Он мора добити неку врсту гаранција или, у најмању руку, предлога о развоју политичког дијалога у Сирији, о могућим изборима, о његовој личној судбини – казао је.

Медведев је приметио да би Асада могла да брине судбина коју су доживели свгнути лидери Египта, Хосни Мубарак који је завршио пред судом, и Либије, Моамер ел Гадафи, који је ликвидиран:

  • Морате се сложити да кад он (Асад) помисли на судбину председника Мубарака или пуковника Гадафија… његово се расположење вероватно не поправи. Зато, не можете једноставно да кажете – ‘иди и онда ћемо се ми сложити око свега’.

Изасланици САД, Русије и УН требало би да се састану у Женеви у уторак у оквиру припрема за дуго одлагану конференцију, коју су Русија и САД први пут предложиле још у мају.

Последњи датум почетка конференције о којем се спекулисало је 23. новембар, али ствари „тапкају у месту“ јер је главна тачка спорења улога опозиционе коалиције коју подржава Запад.

Западне и заливске земље, које су против Асада, кажу да би преговори у Женеви требало да се воде измедју „једне делегације сиријског режима и једне делегације опозиције“, коју предводи коалиција.

Русија, међутим, види коалицију као само један део опозиције и предлаже да неколико делегација представља Асадове противнике.

  • Надам се да ће бити могуће да одржимо конференцију до краја ове године, али разумемо да је утицај свих страна која учествују ограничен – казао је.

Према његовим речима, почетак разговора у огромној мери зависи од страна у Сирији и Москва „гура ка томе“ – а Медведев очекује од „свих који разговарају са различитим круговима у Сирији да учине исто“: „То је тежак процес и сви морају постићи компромис, укључујући опозиционе лидере и сиријску владу, наравно.“

Како подсећа Ројтерс, Русија је током двоипогодишњег сукоба у Сирији најмоћнија снага подршке Асаду – пошто му испоручује оружје и блокирала је три резолуције Савета безбедности УН чији је циљ био притисак на сиријског лидера. Москва истиче да одлазак Асада не може бити предуслов за мировне разговоре.

  • Мислим да су нереалне идеје којима се унапред тражи – ‘хајде да искључимо председника Асада и онда да се сложимо о свему’ – док је Асад на власти – закључио је Медведев.

Асад је прошлог месеца рекао да би могао тражити реизбор на гласању заказаном за следећу годину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here