Насловна Поглед Зашто Обамине санкције више штете Америци него Русији

Зашто Обамине санкције више штете Америци него Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

Потези Барака Обаме последњих дана његовог мандата усмерени су не толико на заштиту интереса земље, колико имају за циљ да отежају живот његовом наследнику у Белој кући Доналду Трампу и, на крају крајева, наносе штету самим Сједињеним Државама, пишу за The National Interest издавач часописа Дмитриј Сајмс и политиколог Пол Сандерс.

Као пример аутори текста наводе увођење антируских санкција, које су најављене као одговор на „мешање у изборе”.

Према речима Обаме, хакерски напади су били заустављени. Председник САД није навео никаве доказе да су они утицали на резултате избора. Зато нема никаквог основа за тврдњу да је наводно мешање Русије било значајно, пишу аутори. У овом случају није било никакве потребе да се жури са санкцијама, могли су се сачекати резултати истраге и Трамп је могао да реши ово питање.

tramp-putin

А ако претпоставимо да је наводно руско мешање било озбиљно, мере које је предузео Обама опет се не могу назвати пропорционалним. Протеривање 35 руских дипломата из земље и увођење санкција против официра ФСБ и ГРУ тешко да може много да нашкоди Русији или да на њу изврши утицај. Високо позиционирани руски обавештајци који су при здравој памети неће путовати у САД, а још мање ће тамо куповати некретнине, истиче аутор. Зато су санкције које је увео Обама само симболична акција.

Што се тиче забране приступа викендицама дипломатског представништва у Њујорку и амбасаде у Вашингтону за руске дипломате, то је мера коју су у своје време саветници предлагали Роналду Регану 1983. године, када је изнад Совјетског Савеза оборен јужнокорејски Боинг. Тада је Реган одбио овај предлог, јер му је то изгледало као ситничарење, која никако не би утицало на совјетску политику. Али, оно што је за Регана било ситничаво, Обама је сматрао за прикладно.

barak-obama-govor

Осим тога, због погоршања односа са Русијом Америка ће изгубити више, јер политички сукоби ремете ефикасну сарадњу двеју земаља у борби против тероризма. Тако потези Обаме угрожавају живот америчких грађана, а не доносе никакву политичку предност земљи, сматрају Сајмс и Сондерс.

Ситничав обрачун са политичким противницима вероватно ће донети штету националним интересима САД и председника Обаму представља у веома лошем светлу, што је истакла суздржана реакција Владимира Путина, закључује The National Interest.

Преузето са портала: Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here