Насловна Поглед Ни НАТО нас неће: Не дозволимо да новац буде испумпан у корупирану...

Ни НАТО нас неће: Не дозволимо да новац буде испумпан у корупирану „мафијашку државу“ Црну Гору

8
ПОДИЈЕЛИ

Не дозволимо да новац буде испумпан у корупирану „мафијашку државу“ Црну Гору, пише аутор чланка престижног листа Форбс (Forbes). Он наводи да ова држава, коју је представио као корупирану енклаву, жели да уђе у алијансу не би ли се накачила на финансијску славину НАТО-а, те наглашава да је доскорашњи премијер Мило Ђукановић познат као „Господин 10%“.

„Историјски гледано, државе праве савезе како би поправиле своје одбрамбене системе или унаприједиле нека друга безбједносна питања. Насупрот томе, САД користи НАТО као међународну помоћ за економски слабе државе са малим војним капацитетима. Очекује се да најновији корисник одбрамбене милостиње постане Црна Гора, чије чланство утицајни сенатори желе да провуку на последњим засиједањима прије истека мандата,“ наводи се у тексту аутора Дога Бандоуа (Doug Bandow), објављеном у листу Форбс (Forbes).

Аутор описује Црну Гору као земљу „са бројем становника колико један конгресни дистрикт“, која је смјештена на нестабилном, бруталном, националистичком Балкану, са веома тешком историјом.

djukanovic-fb

„Иако фасцинантна, мада мало безбојна, историја није аргумент за чланство у НАТО. Најбољи комплимент који данас може бити упућен Црној Гори јесте тај да није међународно важна. Озлоглашена, корумпирана енклава која се одвојила од Србије прије десет година, Црна Гора имитира Војводство Великог Фенвика у ‘Мишу који је рикао’ надајући се да ће се обогатити уласком у НАТО,“ описао је аутор текста Црну Гору.

Он у тексту такође наводи како никога не треба да изненади зато што званична Подгорица жели да уђе у НАТО, подсећајући да је и новоизабрани премијер Душко Марковић, након веома мутних избора, казао да „његова влада очекује да процес приступања буде завршен до прољећа, а чланство ће им обезбиједити сигурност какву нису имали у прошлости“. Аутор подсјећа на Марковићеве ријечи везано за очекивање нормализације односа са Русијом, када је рекао да се нада да „ће се превазићи неспоразуми са нашим историјским савезником Русијом“, како наводи аутор текста „као да је НАТО био усмјерен против неког другог осим Русије“.

„У ствари, трансатлантски савез неће чувати Црну Гору којој нико не пријети. Али, чланство ће јој донијети службени статус и отворити финансијску славину, јер се очекује да Вашингтон великодушно помогне нове чланове.

Авај, биће потребно да се осигура да новац не буде испумпан у земљу која је према некима дефинисана као ‘мафијашка држава’,“ наводи Бандоу.

„Наиме, претходни премијер, који је практично владао дуже од четврт вијека, Мило Ђукановић, има ‘дугу историју коруптивних и криминалних активности’, истакао је аналитичар Џејмс Надо (James Nadeau). Ђукановић је у ствари познат као ‘Господин 10%’,“ наглашава се у чланку.

„Ипак, да ли је могуће да би прикључење Црне Горе могло донијети неку корист другим чланицама алијансе?,“ пита аутор чланка и наглашава да је замјеник помоћника министра одбране Мајкл Р. Карпентер (Michael R. Carpenter) казао бесмислицу када је пред Одбором за вањску политику Сената говорио о многим врлинама Црне Горе.

„‘Војска је сада интероперабилна са снагама НАТО-а’, тврдио је он, као да је то разлог да би се штитила друга нација. ‘Црна Гора дијели исте демократске вриједности, индивидуалне слободе и владавину права са алијансом’, цитира аутор Карпентера и коментарише у закључку чланка: „иако су оне једва видљиве у црногорској политици“.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Hvala bogu što živim u CG, jednom od najljepših mjesta na svijetu. Možda su za život ljepše samo neke tropske države. Sreća je da je u CG lako zaradi novac jer niko ne želi ništa da radi. Ako neko i radi nešto, njegovo interesovanje prestaje onog trenutka kada zaradi 500 eura i nema dalje ambicije. Vrijedni i sposobni ne mogu biti bez novca i više zarade nego na zapadu (između ostalog i zato što plaćaju puno manje poreze). Samo je narod malo divalj, ali valjda će se i to mijenjati kako budemo bliže Evropi.

 2. 0
  0

  Ocjena, da je Crna Gora korumpirana-mafijaska drzava, ne moze se osporiti, nazalost. Ipak, glede promisljanja globalnih politickih-geostrateskih prilika, te vaznosti Crne Gore u tom kontekstu, djeluje kao da je tekst sastavio amater ili neko ko nije zivio na ovoj planeti poslednjih nekoliko decenija (ali to nije nista novo za „Forbes“, kad je rijec o politici). Medjutim, mene interesuje nesto drugo – obzirom da je autor clanka, u ranijim analizama, oznacio Srbiju kao odgovornu za etnicko ciscenje u ratovima 90-ih, a Gavrila Principa kao teroristu – kako urednistvo portala in4s donosi odluku o vaznosti i relevantnosti izvora? Da li to znaci da je Dag relevantan iskljucivo kad trubi ono sto srpske usi ne zele da cuju?

 3. 0
  0

  Svako iz svog ugla gleda, oni misle da ćemo ih očerupati, mi da im trebaju naše teritorije da imaju potpunu kontrolu nad Mediteranom. Važno je čuti i drugu stranu, vidjeti da ona nije puna istomišljenika. Za razliku od nas, gdje se anti-NATO mišljenje može čuti samo na ovom portalu, u svijetu demokratije, različitost mišljenja nije sporna, svako ima pravo da kaže šta misli.

 4. 0
  0

  Ako kojim slucajem udjemo u NATO, a necemo, o jadu cemo ih zabaviti.
  Brzo ce oni, kao ona jedjupka, da plate 10 banki da izidju iz zajednickog kola.
  Ne poznaju oni nas, pa ce skupo da plate to neznanje.
  … Ako MNE udje u NATO.

 5. 0
  0

  Prevod naslova vam je los. U samom naslovu originalnog clanka pise da je Montenegro korumpirana drzava i vojni PATULJAK (military midget).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here