Насловна Издвојено Незаконито довођење бирача: На дан избора седам летова из Беча

Незаконито довођење бирача: На дан избора седам летова из Беча

2
ПОДИЈЕЛИ

На дан парламентарних избора 16. октобра седам додатних авио-летова дошло је у Црну Гору из Беча, због чега је Парламентарна скупштина Савјета Европе (ПССЕ) од Црне Горе тражила да спроведе адекватну истрагу у контексту незаконитог довођења бирача из иностранства, наводи се у завршном извјештају Посматрачке мисије ПССЕ о парламентарним изборима у Црној Гори.

Подсјећамо, портал ИН4С већ је писао на ову тему, односно указао да ће пилоти „Montenegro Airlinesa“ бити под лупом Европске агенције за сигурност летења (ЕАСА), поводом прекорачења сати летења, због превоза гласача за потребе ДПС-а за изборе 16. октобра.

Извјештај је саставио посланик Парламентарне скупштине Савјета Европе Александар Поцеј из Пољске, који је био шеф мисије у Црној Гори у октобру.

Позивајући се на податке локалних посматрача, чланови мисије су навели да је на дан избора 16.октобра седам додатних летова дошло у Црну Гору из Беча. Од надлежних црногорских органа затражили су истрагу о томе, као и о афери „државни удар”, посебно што многи сматрају да је та афера намјештена.

Интересантно је да су чланови Мисије ПССЕ на једном бирачком мјесту у Тузима видјели када је један члан бирачког одбора дао папире за гласање лицу које није било уписано у бирачки списак, а касније другом лицу купљену личну карту након гласања. Други детаљи о том догађају у извјештају нијесу саопштени.

Такође, наводе да им је од више саговорника током боравка у Црној Гори саопштено да је састављање бирачких одбора непосредно пред саме парламентарне изборе отворило простор да се у одборе убаце лица која су специјализована за изборне преваре.

„Montenegro Airlinesu“ важнији ДПС од безбједности путника

Након упозорења нашег портала да „Montenegro Airlinesa“ не поштује правила везана за дозвољени број сати летења, из ЕАСА су навели да ће пажљиво процијенити ту информацију и пратити ситуацију, како би предузели одговарајуће потезе.

ИН4С је у сазнању да пилоти „Montenegro Airlinesa“ уочи и непосредно након свих избора у Црној Гори имају прекорачења у дозвољеном времену у ваздуху које прелази 200% од норме.

easaОва пракса је виђена и за вријеме референдума о државно правном статусу Црне Горе од 21. маја 2006. када је тај проценат троструко прелазио преко дозвољеног броја сати које пилот и особље могу провести у авиону.

ИН4С је и тада, прецизније 19. маја 2006. године, упозорио ЕАСА на сличне неправилности, а та агенција их је уочили и реаговала, истина са закашњењем, што је проузроковало отказивањем летова у данима након референдума.

ДПС власт сада поново, стављајући у други план безбједност путника, примјењује исти рецепт, односно крши сва домаћа и европска правила о безбједности путника и посаде авиона.

ИН4С је и пред изборе 16. октобра, у обраћању ЕАСА, указао на то да ће ДПС за потребе превоза својих гласача из европских дестинација до аеродрома Голубовци – Подгорице и аеродрома Тиват користити регионалне авио компаније које су склоне кршењу прописаних правила о броју сати које пилот може да проведе управљајући авионом.

Парламентарни избори се одржавају 16. октобра и повећана фреквенција у саобраћају се очекује у периоду од 13. до 18. октобра када са сигурношћу очекујемо поменуте неправилности.

avio-control-agency“Како сматрамо да овакав допис локалним ауторитетима надлежним за сигурност у ваздушном саобраћају може утицати на њихов професионални однос према овом питању били смо принуђени да вам се обратимо. Због сигурности путника и особља, молимо вас да обратите посебну пажњу на поменуте појаве или евентуално упозорите надлежне институције у Црној Гори”, наводи се у обраћању ИН4С упућеном ЕАСА.

О овом су, поред ЕАСА, обавијештени и сви главни авио-превозници који лете на дестинације са којих ДПС доводи највише гласача на изборе.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here