Насловна Мозаик Невладин сектор са сјевера ЦГ: Отуђени стећци из Пљеваља пропадају на Цетињу

Невладин сектор са сјевера ЦГ: Отуђени стећци из Пљеваља пропадају на Цетињу

1
ПОДИЈЕЛИ

Невладине организације са сјевера Црне Горе кажу да се држава немарно односи према стећцима који су из Пљеваља 2012. однијети у двориште Биљарде на Цетињу.

„Народни музеј Црне Горе је 25. септембра 2012, године из села у околини Пљеваља однио стећке, након упада са дизалицом и камионом, и са сеоског гробља однио наведене стећке, који су однешени на Цетиње и изложени у дворишту Биљарде. Украдено је укупно пет стећака, од чега по два из села Матаруга и Марине шуме, а један из Поткрајаца. О овом догађају медији су били једном активни и то само пар дана након крађе стећака, од тада цијела прича иде у заборав и нико је више не помиње“, каже се у саопштењу мреже.

Они, наиме, сматрају да било боље да су артефакти остали на свом правом локалитету.

„Зар не би најбоље било да је све ово остало на свом мјесту, да на правом локалитету дочекује посјетиоце и подсјећа нас и да означава једно временско раздобље, које је везано за цивилизацију која је прошла кроз ове наше просторе и оставила овакве културне вриједности иза себе. И за једног туристу којег интересују овакви споменици више ће привући да то види на оригиналном локалитету на којем су настали и сачувани до данас, него на неком вјештачком локалитету, који је у интересу појединаца“, преноси пв портал њихов апел.

Додају и да ово ње први пут да се споменици „селе“: „Након другог свјетског рата са ових простора однешени су стећци који се и данас налазе пред земаљеским музејем у Сарајеву. Никада нико није ни тражио да се то врати заједници којој то и припада“, закључили су.

Поједини грађани и опозиционе партије и раније су изражавали незадовољство због стећака на Цетињу наводећи да, ако ништа друго, збуњују стране туристе, те да је један од њих недавно питао запослене у Биљарди под којим од тих стећака почива Његош.

УНЕСKО је, подсјетимо, позитивно оцијенио одлуку о стављању стећака са територије Црне Горе на листу свјетске културне баштине, што значи да ће се ускоро ти споменици културе морати мапирати и заштитити.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Bio je rat, pa je prošao.
  Što se Srba tiče, prestao nije! … Još potrajao!
  Srbiju zadugo oslobađali od Srba!
  Od industrije i koječega drugog, da kazne i dovedu u red, velikosrpske hegemoniste, što gođ da to znači.
  Kada biše ponestalo srpskih fabrika, koje redom seliše u Sloveniju i Hrvatsku, onda krenuše da sele kulturno blago!
  Tako su još onda stećci stizali u Sarajevo, da i oni imaju starinu na ponos i diku.
  Stizalo srpsko i u Zagrebu i u Skoplje. Svudijen đe nije srpsko.
  Pa što vas čudi sto stižalo i iz Pljevlja na Cetinje.
  Distanca je neuporedivo manja, još je ovoga puta stizalo iz srpskog u srpsko!
  … Kako gođ nekome padalo na pamet.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here