Насловна Политика Неуставна Уредба о прелазима ка Косову и Метохији

Неуставна Уредба о прелазима ка Косову и Метохији

0
ПОДИЈЕЛИ

Уставни суд Србије утврдио је да није у сагласности са Уставом Уредба о контроли преласка административне линије према Аутономној покрајини Косово и Метохија.

ustav

Ова информација се појавила на сајту суда и у њој се, међутим, наводи и да је Уставни суд на сједници 26. марта „одбацио захтјев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу наведене Уредбе„.

Поменутом Уредбом Владе Србије из 2011. године прописани су услови за прелазак преко административне линије према АП КиМ, затим кретање и боравак на административној линији, као и мјере које се могу предузети против лица која поступају супротно њеним одредбама.

Иницијативу за оцјену уставности тог акта поднијела је Демократска странка Србије, која истовремено оспорава и низ других уредби које се тичу регулисања косовских питања.

На истој седници Уставни суд је одбацио иницијативу за покретање поступка оцјене уставности Одлуке о прихватању Извештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора, као и за оцјену уставности Закључка Владе од 22. априла 2013. године, којим је она прихватила први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа.

Иницијативу за оспоравање Одлуке и Закључка владе поднијели су 2013. посланичка група ДСС и народни посланици Миодраг Николић, Борислав Пелевић, Марјан Ристичевић и Никола Тулимировић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here