Насловна Политика Неуспјех формирања радног тијела, нејасно ко је власт а ко опозиција

Неуспјех формирања радног тијела, нејасно ко је власт а ко опозиција

0
ПОДИЈЕЛИ

Административни одбор јуче није успио да заврши процедуру формирања радног тијела које би требало да прати примјену закона и других прописа од значаја за изградњу повјерења у изборни процес.

Међу члановима одбора било је несугласица о томе ко је власт, а ко опозиција, односно коме треба да припадну мјеста у одбору. Према предложеној одлуци, одбор би требало да има 14 чланова по седам из власти и опозиције.

Административни одбор је оставио додатних седам дана рока партијама да доставе коначне предлоге кандидата.

„Ви као предсједник одбора треба да нам кажете ко су представници власти, а ко опозиције“, казао је Милутин Ђукановић из ДФ-а обраћајући се Радивоју Никчевићу.

И Александар Дамјановић (СНП) је инсистирао да Никчевић наведе имена свих кандидата власти. Предсједник одбора је набројао шест од седам, ко је седми кандидат власти запитао се он. Никчевић је одговорио ријечима: „Изјаснићемо се када чујемо ваше предлоге за седам кандидата.“

За јучерашњу сједницу били су достављени предлози за Драгињу Вуксановић, Азру Јасавић, Љерку Драгићевић, Милутина Симовића, Миодрага Вуковића, Предрага Секулића, Мевлудина Нухоџића и Суља Мустафића. Представнике у одбору нијесу делегирали Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и Албанска алтернатива.

Члан Административног одбора из СНП-а Александар Дамјановић указао је да нијесу створени услови за дефинисање и избор састава одбора за праћење примјене изборних закона.

„Предлажем да се прво консултујемо у оквиру клубова посланика и на колегијуму, па да се након формираних ставова изјаснимо и да покушамо формирати одбор у пуном саставу. Дјелокруг рада одбора треба проширити како би се лакше дошло до рјешења. У супротном, бојим се да ћемо ући у још већу зону политичке грешке и да нећемо лако изаћи“, упозорио је он.

Радован Обрадовић из ДПС-а је поручио да није никоме интерес да се формира одбор који ће заступати интересе само једне стране.

„Пружили смо руку да се формира ово тијело како бисмо изградили повјерење у изборни процес које опозиција није имала“, рекао је он.

Представник ДФ-а у Административном одбору Емило Лабудовић навео је да су формирање и надлежности одбора сувише озбиљна питања која би требало да буду изнад политичког става.

„Није само проблем у формирању одбора, већ у основном принципу који детерминише рад и доношење одлука. Формирање одбора је питање које превазилази Административни одбор и о томе се мора расправљати на колегијуму“, тврди он.

Позитивна Црна Гора, како је најавила Азра Јасавић, предложиће нове кандидате за чланство у одбору за праћење примјене изборних закона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here