Насловна Политика Нетанијаху: Западне владе покушавају да ме сруше

Нетанијаху: Западне владе покушавају да ме сруше

0
ПОДИЈЕЛИ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оптужио је „западне владе, а највише скандинавску“ да покушавају да га уклоне с власти.

netanijahu-izrael-jutjub

Он је изјавио да стране владе троше милионе долара за мешање у предстојеће изборе, на којима је он суочен с тешким изазовом.

„Скандинавске владе су потрошиле милионе долара на кампању да ме склоне с власти“, рекао је Нетанијаху за радио станицу Кол Исраел.

„Западне владе, али највише скандинавска… Оне знају исувише добро зашто преферирију Бужија и Ливни (Нетанијахуови главни ривали Исак Херцог звани Бужи и Ципи Ливни),“ додао је израелски премијер.

Херцог, лидер Лабуристичке партије левог центра и опозиције, основао је колицију Ционистичку унију с центриштичком партијом Хатнуа, бивше минситарке правде и главног преговарача са Палестинцима, Ципи Ливни.

Они су оптужили Нетанијахуа током кампање да доводи у опасност везе Израела с највећим савезником САД због својих амбиција да остане на челу земље, подсећају стране агенције.

Финална испитивања јавног мнења објављена у петак, пред изборе 17. марта, показују да Ционистичка унија предњачи пред Ликудом са 4 посланичка места, односно да ће освојити 26 од 120 мандата у Кнесету – парламенту, а ликудовци 22.

Нетанијаху је у интервјуу за Рега радио станицу поновио оптужбе на рачун „скандинавских влада“.

„Стране владе, посебно Скандинавци, су део кампање широм света да ме сруше“, рекао је он, судећи по преводу који је на Твитер поставио израелски блогер и новинар Тал Шнајдер.

Израелски историчар Гершом Горенберг означио је такве поруке израелског премијера „последњим уточиштем моћника који бледи“ и који „оптужује спољне агитаторе и стране владе“.

Односи иземђу Израела и „Скандинавије“ су се недавно нашли на искушењу.

Шведска је у октобру постала прва западна земља ЕУ која је званично признала Палестину као државу.

„Ми бирамо страну мировног процеса. Постоји територија, постоји народ и постоји влада“, објаснила је такав потез нова шефица дипломатије Шведске Маргот Валсторм, наводи Раша тудеј. Валстром је у јануару отказала планирани пут у Израел, тврдећи да ниједан израелски званичник није хтео да је прими.

Ово међутим није прва оптужба Нетанијахуа за заверу против њега.

Он је раније говорио како верује да постоји „велики напор широм света“ да се осигура да не буде поново изабран.

„Овде је врло тесна трка. Ништа није гарантовано јер постоји велики напор широм света да се збаци влада Ликуда“, рекао је Нетанијаху.

Он је на свом Фејсбук налогу у петак оптужио израелске медије, посебно тиражни „Једиот ахронот“ да кује заверу са невладиним организацијма, тајкунима и страним владама против њега.

„Левичари и медијски елементи у Израелу и у иностранству кују заверу да доведу на власт нелегитимно (Херцога и Ливни) путем клевета код куће и новца без преседана из иностранства,“ написао је Нетанијаху.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here