Насловна Политика Нетанијаху прогласио изборну победу

Нетанијаху прогласио изборну победу

1
ПОДИЈЕЛИ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је на Твитеру прогласио „велику победу“ на изборима.

Онлајн проглашење победе уследило је након што су излазне анкете показале да је његов конзервативни Ликуд освојио исти или сличан број места као и главни ривал, Ционистичка унија левог центра.

„Упркос свим очекивањима велика победа за Ликуд, велика победа за национални камп предвођен Ликудом, велика победа за народ Израела“, написао је Нетанијаху на свом званичном налогу на Твитеру.

Ни владајућа израелска партија Ликуд, ни њен главни ривал коалиција Ционистичка унија нису оствариле јасну предност на данашњим превременим изборима, судећи по излазним анкетама.

Два израелска телевизијска канала, Канал 10 и Канал 1, дају и једној и другој партији по 27 места у парламенту – Кнесету са укупно 120 посланика. Канал 2 даје предност Нетанијахуу са 28 места, док Херцог има једно мање 27. То значи да ће формирање владајуће коалиције бити велики изазов. И једној и другој партији биће неопходна подршка других да би формирале коалицију.

Више од 65 посто Израелаца са правом гласа одазвало се на данашње изборе, који су трајали до 22 сата по локалном времену (21 по средњоевропском).

Коначни резултати се не очекују до сутра ујутру, јављају светске агенције.

Нетанијаху би могао четврти пут да се нађе на месту премијера и тада би такође могао да постане израелски лидер са најдужим мандатом.

Заједничка листа коју су пред изборе формирале четири арапско-изралеске партије освојила је 13 места, како су предвиђала испитивања јавног мњења, и постала трећа по снази у парламенту. Не очекује се да она заузме било коју функцију у влади, наводи Би-Би-Си.

Одлучујућу улогу у формирању десне или леве коалиције могла би да одигра нова партија центра Кулану, са 10 мандата, судећи по анкетама.

Херцог оспорава Нетанијахуову тврдњу о победи

Главни ривал израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, лидер Ционистичке уније, Исак Херцог, оспорио је Нетанијахуову тврдњу да је победио на израелским изборима, истакавши да је све могуће.

„Овај резултат нам омогућава да се вратимо на власт“, рекао је Херцог својим присталицама након што су излазне анкете показале да су Нетанијахуов конзервативни Ликуд и Ционистичка унија левог центра освојиле сличан или исти број места.

„Чекаћемо на праве резултате – све је могуће“, рекао је Херцог, додавши да намерава да уложи сваки напор да оформи стварну социјално оријентисану владу за Израел и да је већ разговарао са неким партијским лидерима о стварању коалиције.

Иако је трка тесна Нетанијаху има незнатно бољу шансу да привуче коалиционе партнере, наводи Асошијетед прес. Одлучујућу улогу у томе могао би да има лидер нове партије центра Кулану, Моше Кахлон, који би могао да пружи подршку да се осигура већина.

Кахлонова платформа заснивала се на смањењу високих трошкова живота, слично као и Херцогова, али је он одбио да подржи једну или другу страну.

Херцог се уз то залагао за поправљење односа са Палестинцима и САД. Нетанијаху је инсистирао на безбедности и одбрани од највећих непријатеља Израела и најавио да неће бити држааве Палестине ако он поново буде премијер.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Netanjahu u administraciji Bijele kuce nema podrsku za politiku koju je naumio da radi.
    Amerika trazi stidiljivo ali trazi uspostavljanje kontakta sa Iranom ,tako su prie neki dan pustili video o zivotu Jevreja u Iranu,koji kao sto se odavno zna zive sasvim normalno i bez nekog progona ,sto je netanjahu i njegovim predhodnicima stvaralo probleme jos dok je na celo drzave bio Ahmadinedzad,posto su se Iranci pokazali kao tvrdi orah Bijela kuca mijenja strategiju,tako ko god doje na vlast u Izraelu do novih izbora tesko da cese politika Amerike mijenjati prema Iranu na goreOvakav dopis do prije dvije godine nije bilo moguce vidjeti Amerika trazi prikljucak s Iranom.

    https://www.youtube.com/watch?v=JSEeaajYALI

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here