Насловна Политика Нетанијаху поручио: Израел неће давати више територија

Нетанијаху поручио: Израел неће давати више територија

0
ПОДИЈЕЛИ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је јуче да Израел неће више давати територије због тренутне климе на Блиском истоку, што, како се чини, искључује могућност оснивања палестинске државе.

MIDEAST ISRAEL POLITICS

Нетанијахуовом изјавом, датом у тренутку када настоји да удовољи тврдолинијашима пред опште изборе 17.марта, одбацује се кључни циљ међународне заједнице и не наговјештавају мировни напори у случају да буде поново изабран, преносе агенције.

„Премијер Бењамин Нетанијаху је рекао да ће свака евакуисана територија пасти у руке исламског екстремизма и терористичких организација које подржава Иран. Зато неће бити концесија ни повлачења. То је једноставно ирелевантно“, наведено је у саопштењу које је објавила његова конзервативна партија Ликуд.

Партијски портпарол Ели Бенет изјавио је да Нетанијахуов говор из 2009. године, који је значио прекретницу, јер је у њему подржао идеју о палестинској држави уз Израел „није релевантан у тренутној реалности“.

Међународна зајеедница већ дуго врши притисак да се оснује палестинска држава на територијама које је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године. Палестинци желе да та држава обухвати Појас Газе и Западну обалу и да главни град буде источни Јерусалим.

Подсјетимо, Израел и Палестинци су 1993. године потписали привремени споразум који је требало да доведе до окончања деценијског израелско – палестинског сукоба. Међутим, многобројне рунде мировних преговора су од тада одржане увијек са застојима, а најновији преговори доживели су крах прије непуних годину дана.

Палестински званичник Саеб Ерекат изјавио је да Нетанијаху користи ситуацију у региону као извињење.

„Данас је Нетанијаху објелоданио право лице. Од 1993. године, он је тешко радио на уништењу опције мира и опције дводржавног рјешења“, рекао је он.

Сједињене Америчке Државе нијесу за сада реаговале на ово саопштење Нетанијахуове партије, а његов портпарол је одбио да било шта коментарише.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here