Насловна Политика Нестеренко: Санкције ће се одразити на туризам и инвестиције

Нестеренко: Санкције ће се одразити на туризам и инвестиције

0
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Русије у Црној Гори, Андреј Нестеренко, казао је, у интервјуу агенцији „Мина-бизнис“, да ће се придруживање Црне Горе санкцијама Запада, одразити и на посјету руских туриста и на инвестиције те земље у Црну Гору.

andrej nesterenko

“Може се, на жалост, доћи до тог закључка. Мислим да смо суочени са неколико фактора. Главни од њих је испољен од црногорских партнера – одсуство жеље да конструктивно прихвате пројекте предложене за заједничко спровођење (углавном у енергетском сектору), а сада придруживање санкцијама без објашњења економске логике у том погледу”, рекао је Нестеренко. „Наравно, пратимо како Црна Гора успоставља контакте с инвеститорима из других земаља и желимо успјех у сарадњи”.

Нестеренко је поручио да је држави потребан одржив и стабилан економски развој.

Истовремено, амбасадор РФ је казао да је извоз меса из Црне Горе у Русију стопиран због неправилности, а не као одговор на „црногорске санкције Русији“.

„Мјере руске Ветеринарске и фитосанитарне службе („Россељхознадзор“), према црногорским извозницима немају никакве везе са санкцијама Русији и чим се утврђена препрека уклони биће размотрено питање о укидању забране увоза меса“, најавио је амабасадор Андреј Нестеренко.

Нестеренко је рекао да су разлози забране увоза меса из Црне Горе детаљно изнијети у закључку „Россељхознадзора“, чији су специјалисти у октобру ове године спровели планску провјеру црногорских предузећа која имају дозволу за извоз меса и месних прерађевина на подручје Царинске уније и Русије.

“Овај извјештај је на прописан начин упућен руководству Ветеринарске управе Министарства пољопривреде Црне Горе. Посебно, као што знамо, у току ове инспекције пронађена су кршења која свједоче о недостатку контроле код Ветеринарске управе и испуњавања ветеринарско-санитарних захтјева и услова Царинске уније и Русије, укључујући и у контексту обезбјеђивања поуздане сертификације производа, као и поријекла сировине од које је произведено”, казао је Нестеренко.

Због озбиљности пронађених кршења, како је додао, „Россељхознадзор“ је увео привремена ограничења на увоз готових месних производа црногорских предузећа, у којима је била обављена инспекција.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here