Насловна Насловна Нестеренко: О чланству у НАТО-у да се пита народ

Нестеренко: О чланству у НАТО-у да се пита народ

2
ПОДИЈЕЛИ

nesterenko-andrej

Више пута у својим јавним изјавама сам рекао да одлука о чланству Црне Горе у НАТО-у треба да буде ваша одлука, али, како ми се чини, уз коришћење демократских процедура, које предвиђају узимање у обзир мишљење становништва, умјесто да то буде учињено преко административних и других, рецимо, парламентарних одлука, рекао је одлазећи руску амбасадор Андреј Нестернко.

„Питање о могућем прекиду сарадње са САД-ом у вези с тим не би требало да предвиђа било какве коментаре са моје стране. То питање треба поставити онима који су директно укључени у ту проблематику. Не бих сада говорио о противмјерама, јер треба да сачекамо конкретне одлуке, односно да видимо хоће ли Црна Гора постати чланица НАТО-а или неће. Али, свакако ћемо извући закључке на основу евентуалних нових околности“, казао је Нестеренко у интервјуу Дану.

На питање шта би за односе званичне Подгорице и Москве значило црногорско чланство у НАТО-у и да ли би Црна Гора могла очекивати одређене санкције или прекид даље mеђудржавне сарадњe, Нестеренко је поновио да треба сачекати неку одлуку по том питању, а онда ће видјети.

Увођење санкција према једној или другој држави није начин наше спољне политике у случају проблема у односима са једном државом или великим бројем држава. О свему је могуће расправљати на миран и поштен начин, али уз пружање конкретних и убједљивих аргумената. Истовремено, важно је подвући да смо прије извјесних догађаја у Украјини подржавали конструктиван дијалог са свим земљама чланицама Сјеверноатлантске алијансе без изузетка, као и са руководством НАТО-а“, истакао је он.

Crna Gora-Rusija- Moskva

Одговарајући на питање има ли назнака доласка нових инвеститора из Русије на ове просторе и за које области улагања су евентуално заинтересовани Нестеренко је рекао да такве податке нема.

Чини ми се да је објашњење једноставно нико их не чека овдје, и то из политичких разлога. Од стране предузетника из Русије било је бројних покушаја, укључујући и оне са подршком на међувладином нивоу, за реализацију заједничких пројеката у области енергетике итд. Али, као одговор су чули само једну ријеч „занимљиво”, а затим тишина“, рекао је он.

Нестеренко је између осталог казао да планира да настави каријеру у својству дипломате у свом министарству, односно у МИП-у, гдје је почео да ради одмах након дипломирања на Московском универзитету међународних односа 1977. године.

„Конкретни смјер мог будућег рада одредиће наш министар одмах по мом повратку у Москву“, казао је Нестеренко, наводећи да ће га у Црној Гори наслиједити професионални дипломата Сергеј Грицај, који је раније био на челу Департмана Ситуационо-кризног центра Министарства иностраних послова Русије, а претходно је, између осталих важних функција у руском МИП-у, био и представник Русије при УНМИК-у. Грицај је више пута посјећивао балкански регион, укљућујући и Црну Гору.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Екселенцијо, још увијек Вас видим у понижавајућем ћошку на мафијашкој ДрПС сесији!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here