Насловна Поглед Немачки медији: Воз који не вози никуда

Немачки медији: Воз који не вози никуда

1
ПОДИЈЕЛИ

Немачка штампа данас се бави и сукобом око српског воза из Београда за Косовску Митровицу који није стигао на циљ, а коментатори углавном оцењују да је темељни спор Београда и Приштине далеко од решења, преноси Дојче веле.

У тексту под насловом „Крхки Балкан“ лист Франкфуртер алгемајне цајтунг пише да су „ратничке речи које су током викенда изговорене између Косова и Србије, биле пре свега позоришна представа„.

„Није вероватно да ће доћи до насиља између две земље, али овај случај показује колико су крхки мир и стабилност на Балкану. Спор око железничке линије између Београда и Северног Косова где су насељени Срби, није лакрдија, већ опасан симптом кризе. Да се радило о само једној обичној саобраћајној вези, ствар би била решена прагматично као што су решене и многе друге током протеклих година. Али, Србија је направила провокацију исписивањем пароле ‘Косово је Србија’ по возу – а Косовари су спремно прихватили лопту“, додаје лист.

Зидојче цајтунг је извештај насловио „Воз који не вози никуда“ по једном од најпознатијих немачких шлагера певача Кристијана Андерса, из 1972.

„После 18-годишњег прекида, Србија је хтела да у суботу почнне железнички саобраћај са Косовом пропагандним возом у бојама српске заставе. После жестоких реакција суседа, српски премијер Александар Вучић је ипак наредио да се воз заустави пред самом границом. Он је оптужио Приштину да је послала полицијске снаге на границу да би испровоцирала сукоб. Воз са натписом ‘Косово је Србија’ на више језика, требало је да вози до Косовске Митровице“, пише минхенски дневник.

Исти лист је објавио и коментар под насловом „Срце све мање и мање“ у коме пише и ово: „Да бисте из људи искамчили оно најгоре, морате им дати суседе. Да ли неко толерише гласну музику и гомиле лишћа – то често зависи од тога да ли је сам направио буку и ђубре или они допиру из суседне стамбене јединице. При погледу преко ограде, срце се смањује […] Колико год ова провокација била јевтина и колико год апсурдно било инсценирање Србије као миротворца – овај воз није био само лакрдија. Он је био подсећање на то да је мир у Европи резултат болних компромиса. Сарадња Косова и Србије се базира на обећању да ће обоје бити део ЕУ. А за ароганцију и кратковидост, које ту ЕУ уништавају изнутра, неће први платити Фаражи, Лепенове и Петријеве у центру друштва. Распад ће почети на ободима – тамо где ЕУ још увек значи наду“, пише Зидојче цајтунг.

Берлински Тагесцајтунг пише да наравно да није био у питању „слободан превоз особа између две земље“ већ „срачуната провокација јер се пошло од тога да косовска влада неће допустити тако нешто“.

„Јаки човек Србије, Александар Вучић, којег је Европска унија много хвалила због мирнодопске политике, као да жели да покаже да уме и друкчије. Још и пре српског православног воза, у Француској је ухапшен бивши премијер Косова Рамуш Харадинај – на основу српског налога за хапшење, у којем га Београд терети за најстрашније ратне злочине. Већ и то је у Приштини схваћено као тешка провокација“, наводи лист.

„Једино логично објашњење српске провокације са возом јесте да Вучић хоће да изврши притисак на ЕУ како би она више изашла у сусрет Србији. Али, то је и играње ватром са српском мањином на Косову и албанском на југу Србије, које би лако могло да се отме контроли. Брисел би за промену требало да правовремено реагује и утиче на обе стране како би се ситуација смирила. Иначе ће се накнадно сви опет чудити како је могло да дође до тако тешке кризе“, пише Тагесцајтунг.

„Ова мала епизода“, указује магазин Фокус, „показује колико брзо ситнице могу да се претворе у озбиљну опасност“.

„Она показује још нешто: принципијелне позиције у косовском сукобу су и даље непремостиве. И поред вишегодишњих посредничких напора ЕУ, и поред милијарди за финансијску помоћ, и поред заштитних снага КФОР које предводи НАТО, и поред велике иностране мисије Еулекс, Србија хоће да поврати Косово које се 2008. године отцепило и сада га признаје више од 100 земаља. Компримиси које предлаже Брисел, а ионако нису спроведени у дело, гребу само по површини проблема“, додаје Фокус.

(Извор: Дојче веле)

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Spasi Srbiju i ubi se Vucicu.

    Kad jedna nazovi „Kosovska“ „vlada“ moze da se pose..e na Srpskog premijera, bolje da se ubijes Vucicu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here