Насловна Друштво Немачки медији: Грци, не надајте се превише

Немачки медији: Грци, не надајте се превише

0
ПОДИЈЕЛИ

Њемачки медији упозорили су Грке, у првим реаговањима на побједу радикалне Сиризе на изборима, да се не заносе да им изборни тријумф те партије може донијети нове преговарачке позиције о опраштању дугова код међународних кредитора.

njemacka

„Жао нам је господине Ципрас, али то је отишло предалеко“ – упозорио је најтиражнији европски лист „Билд“ из Берлина.

Њемачки лист је назвао „опасном“ Ципрасову платформу о заустављању економских реформи које заговара Њемачка.

„Еврозона није коцкарски сто за којим свако може да игра како хоће“, наводи „Билд“ и јасно поручује „да је уговор – уговор“, а преноси АФП.

Њемачки „Шпигел“ у свом онлајн издању наводи да је могуће видјети запањујућу победу Сиризе као „хорор сценарио“.

Лист, међутим, процјењује да би „ови избори могли да буду упамћени у историји као дан кад су Грци узели судбину у своје руке“.

„Ципрас заслужује шансу. Да ли су Грци стварно жељели да гласају за партију која је довела земљу на кољена?“, наводи лист, мислећи на партију Нову демократију досадашњег премијера Антониса Самараса.

Конзервативни „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ назвао је резултате грчких избора „изразом дубоке фрустрације изборног тијела мјерама штедње у посљедњих неколико година“.

„Без обзира шта је Ципрас обећао, он не може да избјегне истину – Грчкој је потребно још страног новца, било са тржишта, било из ЕУ“, оцјењује лист.

Лист такође упозорава да лидер Сиризе мора да изабере између постизања компромиса са кредиторском тројком или комплетног државног банкрота који би „Грчку још више гурнуо у провалију“.

Сириза је на јуче одржаним превременим изборима освојила 149 места од укупно 300 колико их има у грчком парламенту.

Самарасова Нова демократија освојила је 76 мандата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here