Насловна Друштво Немачка повукла своје злато из Париза, очекује се враћање марке!?

Немачка повукла своје злато из Париза, очекује се враћање марке!?

0
ПОДИЈЕЛИ

Федерална банка Немачке вратила је у земљу своје полуге злата које су се деценијама налазиле у централној банци Француске, у Паризу. Бундесбанка је последњу 91-ну тону вратила у земљу ових дана и сада у Француској више нема немачког злата „на чувању“, пише Интермагазин.

Своје злато из Француске Берлин враћа од почетка 2017. године, а из Велике Британије и Сједињених Држава,чак од 2013. године. И, из Париза је враћено укупно 347 тона у златним полугама. До сада су Немци под своју контролу вратили 1.710 тона злата, односно – 50,6 одсто.

Немачке резерве злата су 3.378  тона а веће имају само САД и то 8.133,5 тона. Члан управе Бундесбанке, Карл-Лудвиг Тиле, најавио је скоро враћање 300 тона злата из Њујорка.

Неки експерти сматрају да Немци журе због могућих потреса у еврозони и, поготово, за случај поновног увођења марке (партија Алтернатива за Немачку тражи одржавање „референума о евру“).

Аналитичари тврде да није случајно што се враћање немачког злата временски поклопило са Брегзитом и изборима у Холандиј, Аустрији и Француској на којима су евроскептици додатно учврстили позиције.

Бундесбанка планира да сво злато врати у земљу до 2020. године. Немачка тренутно има у Њујорку 1.236 тона злата и 432 тоне у Лондону.Укупна вредност свог немачког злата процењује се на 120 милијарди евра. То је 68 одсто немачких девизних резерви.

Немци су своје злато након Другог светског рата држали у Паризу, Лондону и Њујорку због страха од могућег напада СССР али и зато што је то Американцима било у интересу.

Извор: intermagazin.rs
ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here