Насловна Политика Немачка и Бразил припремиле резолуцију против шпијунирања

Немачка и Бразил припремиле резолуцију против шпијунирања

0
ПОДИЈЕЛИ

merkel mobНемачка и Бразил предале су Генералној скупштини Уједињених нација нацрт резолуције којом се тражи прекид прекомерног електронског надзора и прикупљања података, чиме се крши право на приватност, јавила је агенција Ројтерс.

Иако нацрт резолуције не помиње поименице ниједну државу, дипломате у УН наводе да је јасно да се односи на САД, након што је бивши службеник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден изнео податке о шпијунирању које спроводе америчке обавештајне службе.

Према немачко-бразилској резолуцији, која ће бити изнета на гласање пред 193 чланице УН, светска организација је „дубоко забринута због кршења људских права и злоупотреба које су могле да настану због надзора комуникација“, и додаје се да УН траже да се спроведу мере којима ће се зауставити слично кршење људских права убудуће.

Ројтерс оцењује, позивајући се на изјаве дипломата, да ће резолуција вероватно претрпети неке измене пре него што се следећег месеца нађе на гласању у Генералној скупштини УН.

Према истом извору, било би изненађење ако резолуција не буде добила подршку велике већине држава чланица УН.

Бразилска председница Дилма Русеф и немачка канцеларка Ангела Меркел нашле су се на мети америчке НСА, која је више година пратила њихову комуникацију путем мобилних телефона.

Резолуције које усвоји ГС УН нису обавезујуће, за разлику од одлука Савета безбедности УН, али имају велику моралну и политичку тежину, нарочито ако су донете великом већином гласова.

Према овој резолуцији, шефица УН за људска права Нави Пилај требало би да припреми извештај о заштити права на приватност у контексту последњих открића и прислушкивању.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here