Насловна Политика Нема договора о нуклеарном програму, нова рунда 20. новембра

Нема договора о нуклеарном програму, нова рунда 20. новембра

0
ПОДИЈЕЛИ

iran-sad-unНа последњој рунди преговора о нуклеарном програму Ирана, која је завршена ноћас, није постигнут договор, јавиле су јутрос агенције.

Иран и пет сталних чланица Савета безбедности УН (САД, Русија, Кина, Француска, Британија) и Немачка договорили су се да се преговори о спорном иранском нуклеарном програму наставе 20. новембра.

АП наводи да Француска није желела да попусти када су у питању пројекат Ирана у вези са производњом плутонијума и програм обогаћености уранијума.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус изјавио је јуче да је постигнут напредак, али да договор с Техераном не може да се склопи пошто и даље има нерешених питања.

Државни секретар САД Џон Кери рекао је новинарима јутрос да има „још питања која треба размотрити”.

Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон рекла је да је постигнут „конкретан напредак” али да и даље постоје „нека неслагања”.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф изразио је наду да ће неслагања бити превазиђена на следећем састанку.

Последња рунда преговора о спорном нуклеарном програму почела је 7. новембра у Женеви.

У њима учествују предстваници Ирана и пет сталних чланица Савета безбедности УН, као и Немачке, уз посредовање Кетрин Ештон.

Они покушавају да нађу излаз из десетогодишњег спора о иранском програму за који Запад сматра да је намењен производњи нуклеарног оружја.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here