Насловна Насловна Нелегитимна Влада не може да организује фер изборе

Нелегитимна Влада не може да организује фер изборе

0
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovic - Dusko Markovic 03

Актуелна Влада је нелегитимна и не поштује законе, због чега не може да организује наредне парламентарне изборе, казао је за „Дан“ функционер Демократског фронта Милутин Ђукановић.

Он сматра да је, у сусрет наредним изборима на државном нивоу, формирање прелазне владе једини излаз из такве ситуације.

Влада Мила Ђукановића не може да организује наредне парламентарне изборе. Због тога Демократски фронт иде на протесте и тражи формирање прелазне владе, која ће створити услове за одржавање фер и демократског изборног процеса. Ова влада не поштује законе, поготово онај који се односи на регистре пребивалишта. Поред тога, били смо свједоци бројних примјера злоупотреба државних ресурса. Због свега наведеног, једино рјешење је да се формира прелазна влада“, нагласио је Ђукановић.

milutin-djukanovic 01

Уз поменуто непоштовање изборних закона, у прилог тези да актуелна извршна власт не може организовати наредне парламентарне изборе иде и чињеница да је Влада тренутно без легитимитета.

Таква позиција резултат је одлуке министара Ивана Брајовића и Вујице Лазовића да напусте Социјалдемократску партију, која их је предложила за министарске функције. Они сада сједе у Влади иако не представљају ниједан од политичких субјеката који чине владајућу коалицију. Због тога је, по оцјенама аналитичара и правних стручњака, споран њихов легитимитет, па сам тим и легитимитет комплетне Владе.

Dritan-Abazovic-skupstina

И потпредсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић сматра да актуелна влада апсолутно нема легитимитет и да као таква не може организовати наредне парламентарне изборе.

Ова влада је од почетка са сумњивим легитимитетом јер је конституисана на изборима који су били спорни. Бројна гласања од 2012. године, а нарочито послије предсједничких избора, била су неефикасна и често се дешавало да Влада нема већину, тако да је њен легитимитет и раније могао да буде оспораван. Сада је ситуација потпуно јасна и ова влада више нема легитимитет, иако то треба да капитализују колеге које су остале у СДП-у. Влада функционише „на апаратима“. Било би најлогичније да се што прије постави питање неповјерења Влади и да се иде на нове изборе“, истиче Абазовић.

obrad gojkovic02

Независни посланик Обрад Гојковић каже да наредне изборе треба да организује техничка влада.

Социјалдемократска партија треба да учини историјски корак и да са опозицијом формира техничку владу, која ће организовати прве фер и демократске изборе у Црној Гори. Актуелна влада није организовала ниједне поштене изборе, а ни наредни не могу бити такви са овом влашћу. Мислим да је ово прилика да се ухвати последњи воз“, оцијенио је Гојковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here