Насловна Насловна Некултура постала правило

Некултура постала правило

3
ПОДИЈЕЛИ

„Кул­ту­ра ди­ја­ло­га у Скуп­шти­ни Цр­не Го­ре у по­след­ње ври­је­ме је на не­до­пу­сти­во ни­ском ни­воу. Пљу­ште увре­де, при­јет­ње, по­зи­ви на фи­зич­ке об­ра­чу­не и дру­ге ри­је­чи не­при­мје­ре­не нај­ви­шем за­ко­но­дав­ном до­му. Ка­ко из­о­ста­ју од­го­ва­ра­ју­ће санк­ци­је за све че­шће не­до­лич­не ис­ту­пе ка­ко иза­бра­них пред­став­ни­ка на­ро­да та­ко и оних ко­ји у пар­ла­мент до­ла­зе као го­сти, прак­са не­кул­тур­ног оп­хо­ђе­ња се на­ста­вља“, наводи један тиражни дневни лист.

Овај осврт не третира ситуацију у британском или шведском парламенту, већ овдашњем, црногорском. Намеће се питање, да ли је у држави у којој је десетине убистава и даље нерасвијетљено, 80% популације живи испод границе сиромаштва, половина становништва је без сталног запослења, некултурно понашање посланика у парламенту горући проблем?

sanjavlahovic[1]

Постоји ли увредљива квалификација, рецимо, за посланика који краде шуму, или министра који на службеном џипу качи фалсификоване таблице? Може ли неко дефинисати недоличну конотацију за министарку која је до докторске титуле дошла потпуним плагирањем туђег научног рада, или министра једног од најважнијих ресора са фалсификованом дипломом правног факултета? Шта је, рецимо, непримјерена квалификација за полуписменог градоначелника главног града?

Svetozar Marovic 801

Да ли је увредљиво и недолично лоповом назвати предсједника владе, који је рођеном брату исплатио 10 милиона евра државних пара на име компензације за изгубљену добит због наводног пропуста који је направила његова влада. А шта тек рећи за другог човјека владајуће странке и његово лично признање да је организатор криминалне групе која је у каси најбогатијег града у држави направила минус мјерен десетинама милиона евра.

Да ли је ово само неспретно кандидована тема, случајно недоречен аутор текста, недоречени консултовани аналитичари и НВО активисти, који не објаснише шта је непримјерен и неваспитан вокабулар за једног лопова, шефа организоване криминалне групе, фалсификатора, шумокрадицу и плагијаторку, или покушај тог дневног листа да упути неку конкретну поруку?!

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pa da,ONI bi da je „okolo gladac“ kako bi se u Evropi što bolje „kotirali“.
  Parlament i treba da oslikava stanje u društvu.
  Pravičan čovjek će i rođenom đetetu ako je nešto ukralo reći LOPUŽO,a ne dripcima kojima bi još trebalo tepati po funkcijama na koje su zasjeli ka da su im od đedova ostale.
  Svaka čast poslanicima DF-a jer su ih počeli nazivati pravim imenima,a što je njihovim „svilenim“ ušima to teško da čuju-to je druga stvar.No zastiđeti ih nećete jer za to treba OBRAZ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here