Насловна Насловна Некадашњи „бијели орао“: Учествовали бисмо у акцији НАТО на Косову

Некадашњи „бијели орао“: Учествовали бисмо у акцији НАТО на Косову

5
ПОДИЈЕЛИ

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић није имао дилему када је одговарао у интервјуу за Танјуг одговарао на питање да ли би у неким деликатним интервенцијама НАТО, рецимо на Косову, Црна Гора преиспитала своје учешће и евентуално рекла „не“.

Бошковић је казао да би Црна Гора учествовала у било којој акцији коју НАТО дефинише као заједнички договор, без обзира на „наше унутрашње политичке прилике“.

„У договору са нашим савезницима бисмо свакако, у било којој варијанти, учествовали у било којој акцији коју НАТО дефинише као заједнички договор свих 29 чланица. Било да је то Косово, било да је то неки други дио на земаљској кугли, без обзира на наше унутрашње политичке прилике“, казао је бивши „бијели орао“, који се након више министарских фотеља у „независној“ Црној Гори скрасио на мјесту министра одбране.

Он додаје да Црна Гора мора бити „кредибилан партнер како би очекивали с друге стране, у случају напада на Црну Гору, да и они нас заштите у том случају“.

Понавља да црногорско чланство у НАТО-у апсолутно није усмјерено против било које државе у региону, поготово не против Србије, са којом су „наши односи можда и најбољи у задњих једанаест година“.

Очекује да се одмах након формирања српске владе организује узајамна посјета два министра, његова Србији, а српског министра Црној Гори.

Коментарисао је и недавну изјаву потпредсједника Владе Русије Дмитрија Рогозина, да је улазак Црне Горе у НАТО уперен директно против Србије, а не против Русије. Бошковић је за тањуг оцијенио да је то уствари била „више порука Србији, него Црној Гори“.

Он истиче да овакву изјаву Русије не може да оправда, нити да схвати, и да је црногорско чланство у НАТО-у од најбољег интереса за саму Русију, ако су Русији интерес мир и стабилност на Балкану.

„А ако нису, онда заиста не видим зашто бисмо уопште узимали у разматрање њихов интерес,“ каже он и додаје да се нада да ће они у наредном периоду схватити да учлањење у НАТО апсолутно није против интереса Русије и „да ћемо ове односе, који су сада на најгорем могућем нивоу, подићи у наредном периоду.“

И Србији препоручује НАТО

Бошковић такође сматра да је интерес Србије да буде дио Сјеверноатланског савеза, и да је „пут ка Европској унији значајно олакшан претходним учлањењем у Сјеверноатлански савез“.

„Свједоци смо да у Србији не постоје недоумице око тога да ли су европске интеграције приоритет земље. Дакле, и од власти и од великог дијела опозиције видимо да су опредијељени ка европским интеграцијама, али смо исто тако свједоци да европске интеграције тешко могу доћи без претходних евроатланских интеграција. То свакако нећете чути са било које адресе, а ја бих волио да ме демантују и да то буде један модел који ће негдје за касније бити могућ“, каже Бошковић и додаје да су нас „лекције из прошлости научиле да неутралност није баш опција“.

(Tанјуг, Бета)

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ovaj je olicenje ljige, jada i bijednika koji misli da je on Crnogorac i funkcioner? A dje jado ti si nula, bijednik, spijuncina.. Nakrao se podebelo, zivi sa ljubavnicom a glumi tobos da ima brak jalovi bez djece , jer se ogrijesio o Kletvu Cara Lazara- Ne imao roda i poroda stoko! Od svih DPs kadrova ovaj je olicenje najgoreg! Pu ti na obras crni stoko jedna neznavena i nedostojna! Prasad da cuvas nisi a ne da sedis u tu fotelju ukradenu! Da je nije katnic donio sa Dubrovackog ratista!?

  2. 0
    0

    Кад су Турци ударали на поједина црногорска или брдска племена, настојали су да нађу неког из суседног племена,ко би пристао да носи турски барјак испред ордије. На тај начин, поред осталог, уносила се зла крв и завада међу племенима. Настојали су да за барјактара пронађу и придобију неког ко има известан углед и ратничко искуство и кога ће нападануто племе препознати као виђеног представника суседног племена. Упркос претњама, уценама и злочинима, најчешће су Турци успевали да за барјактара нађу само каквуескарактерну б фукару! Очито је да НАТО примењује давнашњи турски рецепт и опет за барјактара у нападу на Србију међу Црногорцима и Брђанима могу да придобију само ноторну фукару!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here