Насловна Друштво Грчка: Главна препрека за напредовање недостатак поверења

Грчка: Главна препрека за напредовање недостатак поверења

0
ПОДИЈЕЛИ

Министри финансија еврозоне данас настављају да раде на стварању услова за почетак преговора о новом пакету помоћи за Грчку а не о стављању тачке на договор.

GRCKA FINANSIJE

„Ми настављамо да радимо на стварању услова за почетак преговора, што је прави циљ“, рекао је италијански министар финансија Пјер Карло Падоан долазећи на наставак седнице еврогрупе која је почела око 12.30 сати, истичући да се не ради о крају могућности за договор.

Он је оценио да је главна препрека за напредовање недостатак поверења у то да ће Грчка спровести реформе које је предложила, пренео је АП.

Европски комесар за економске и финансијске послове Пјер Московиси изразио је наду да ће до краја дана бити постигнут споразум који гарантује интегритет еврозоне.

„Ми се надамо да ћемо на крају дана имати споразум који ће осигурати интегритет еврозоне“, рекао је Московиси по доласку на скуп, пренела је грчка агенција АНА.

Он је нагласио да данас фокус мора бити на условима који морају бити испуњени како би дошло до преговора о новом програму помоћи за Грчку која, поручио је он, услове мора брзо да реализује.

„Потребан нам је финансијски амбициозан и политички реалан споразум“, рекао је Московиси, пренела је АНА.

Министар финансија Аустрије Ханс Јерг Шелинг сматра да је са условима за добијање направљен корак напред, али не и са гаранцијама за њихово испуњење, пренео је АП.

Министар финансија Финске Александер Стуб је изјавио да нико не блокира договор, али да услови које је предложила Грчка „једноставно нису довољни у овој фази.“

„Морамо да имамо јасне обавезе, јасна решења и јасан доказ да ће та решења на крају бити имплементирна. И даље сам пун наде, али мислим да смо веома далеко од оних решења која су нам потребна“, рекао је Стуб, пренео је АП.

Грчка је затражила добијање новог програма финансијске помоћи од 53,5 милијарди евра за покривање обавеза по дугу до краја јуна 2018. године.

Званична Атина није успела да до краја јуна ММФ-у исплати обједињене четири транше кредита у једну, у укупном износу од 1,6 милијарди евра. Њој на наплату у јулу и августу стиже и 6,7 милијарди евра Европској централној банци која држи грчке државне обвезнице, од чега до 20. јула 4,2 милијарде.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here