Насловна Друштво Не затрпавајте културно благо!

Не затрпавајте културно благо!

0
ПОДИЈЕЛИ

Рaнохришћанска базилика код места Кладенчиште, односно Шпај, недалеко од Беле Паланке, која се нашла на траси источног крака Коридора 10, узбуркала је стручну јавност Србије, пре свих археологе који се противе затрпавању овог археолошког налазишта. На ову спорну одлуку сагласност је дао и Републички завод за заштиту споменика културе.

bazilika

„Културно благо Србије не треба затрпавати и скривати од очију јавности, а цена измештања ауто-пута или базлике – колико год коштала – мала је у односу на дугорочну корист од туристичке експлоатације, након изградње ауто-пута“, апелује се у саопштењу које је потписао Адам Н. Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

Археолози сматрају да је сагласност централне институције заштите да се базилика затрпа у супротности са цивилизацијским тековинама и самим циљевима постојања Завода.

„Откриће ранохришћанске базилике на траси Римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану „, наводи се у апелу археолошког друштва.“Заједно са остацима Медијане, ранохришћанским гробницама и Царичиним градом, овај споменик би морао да буде заштићен.“

Од односа државе према култури умногоме зависи и међународни углед земље, констатују стручњаци:

Овакви споменици сведоче да Србија није била „пусто поље“ у далекој прошлости, па то не би требало да буде ни сада.

Саопштење је упућено и на адресе највиших званичника и културних институција Србије са захтевом да оне својим ауторитетом заштите базилику подигнути између 4. и 6. века наше ере, односно да спрече најављено затрпавање.

Директор Републичког завода Мирјана Андрић је у Бону, на годишњем заседању Унеска, помоћник Ивана Ранковић објаснила је за „Новости“ да су све урадили по закону и да се локалитет сачува.

„Нишки завод за заштиту споменика требало је да покрене иницијативу да се остаци ранохришћанске базилике на локалитету Кладенчиште ставе под претходну заштиту и да се у наредне три године прогласе за културно добро“,  каже наша саговорница.

„То нису урадили, иако је за то од јула 2012. до октобра 2013. било довољно времена. Нишки завод је у том року имао законску обавезу да уколико сматра да откопана грађевина има споменичку вредност да је евидентира. Затрпавање локалитета један је од начина његове заштите и очувања. Базилика на Кладенчишту је претходно сто посто истражена. Републички завод је само поступио онако како закон налаже.“

Против затрпавања белопаланачке базилике на некадашњем Вија милитарису је покренута и петиција чије је потписивање у току. Незванично је најављена и тужба Управном суду Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here