Насловна Политика Не одустаје: Обама тражи јачи притисак на Русију

Не одустаје: Обама тражи јачи притисак на Русију

0
ПОДИЈЕЛИ

 Амерички председник Барак Обама окривио је Русију за обнову сукоба између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине. Он је најавио да ће САД размотрити додатне опције у циљу повећања притиска на Москву.

obama

„Наставићемо са приступом који смо имали у прошлости, који подразумева повећање притиска на Русију“, рекао је Обама на конференцији за новинаре у Њу Делхију.

„И ја ћу размотрити све додатне опције које су нам на располагању, изузев војне конфронтације, и покушати да разрешимо ово питање“, додао је Обама, а пренео Ројтерс.

Амерички председник је казао да су САД дубоко забринуте због најновијег кршења примирја које спроводе проруске снаге уз „руску подршку, руску опрему, руско финансирање, руску обуку и руску војску“.

„Био сам веома јасан да не би имало сврхе да се укључимо у војни конфликт са Русијом по овом питању. Али оно што можемо да урадимо је да наставимо да подржавамо способност Украјине да контролише сопствену територију“, истакао је Обама.

Обама је навео да ово подразумева комбинацију економског притиска на Русију кроз санкције, обезбеђивање подршке Украјини која јој је потребна да одржи своју економију, помагање њеној војсци основним залихама и опремом, као и обука и вежбе са НАТО.

Борбе између украјинске војске и проруских снага интензивиране су протеклих дана, а у гранатирању Маријупоља јуче је погинуло 30 цивила.

Москва демантује слање војске и оружја на исток Украјине, за шта је Кијев и Запад оптужују.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here