Насловна Друштво Не маре за одлуку Уставног суда: Вода за привреднике у Будви и...

Не маре за одлуку Уставног суда: Вода за привреднике у Будви и даље по дуплој тарифи

Иако је одлука Уставног суда јасна, она се, нажалост, ни дан данас не примјењује, односно и даље се вода правним лицима наплаћује до дуплој тарифи

0
Simpozijum
Будва

Вода у Будви за правна лица се и даље наплаћује по дуплој тарифи, иако је Уставни суд Црне Горе пресудио да се ради о незаконитој одлуци.

Одлуку „У II br. 48/15“ на основу које се правним лицама наплаћује вода по дуплој тарифи донијела је Скупштина општине Будве 2014. године, када је већину имала Демократска партија социјалиста.

Иницијативу Уставном суду о законитости те одлуке поднио је представник „Грађанске акције“ Божидар Вујичић, након чега је та судска инстанца донијела одлуку да дупла тарифа није у складу са законима о комуналним дјелатностима и заштити потрошача.

Иако је одлука Уставног суда јасна, она се, нажалост, ни дан данас не примјењује, односно и даље се вода правним лицима наплаћује до дуплој тарифи. Интересантно је да нова власт у Будви, која је критиковала претходну одлуке о дуплој тарифи, још увијек не доноси одлуку о њеном укидању, иако за тако нешто постоји јасна судска пресуда, казао је Вујичић за портал ИН4С.

Он је додао да се одлуком Уставног суда укида и такса за водомјере, која је саставни дио одлуке о наплаћивању воде по дуплој тарифи.

Према спорној одлуци, свако ко има водомјер плаћао је у почетку по 4 евра, а сада нешто ниже, иако не постоји законска основа да се то наплаћује, јер је, указујем, Уставни суд пресудио да се радио незаконитом намету, истиче Вујичић.

Због тога што се још увијек не примјењује одлука Уставног суда, Вујичић је тужио вудвански водовод са захтјевом да се утврди дискриминација, да би Основни суд у Котору рјешењем „P.720/18/18“ утврдио да је Уставни суд већ констатовао дискриминацију и укинуо одлуку о дуплој тарифи, те предложио да су се стекли услови за покретање тужбе за надокнаду штете од стране оштећених правих лица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here