Насловна Мозаик Научници оживљавају животињу стару 42.000 година (ВИДЕО)

Научници оживљавају животињу стару 42.000 година (ВИДЕО)

Њихов пројект је толико поодмакао да тим већ бира мајку која ће имати историјску улогу у рађању ждребета изумрлог коња

0
fosil ždrebeta, Sibir
Фосил ждребета, пронађен у Сибиру; фото: http://ysia.ru

Научници су убијеђени да ће успјети да из ћелија 42.000 година старог фосила ждребета клонирају ту праисторијску, изумрлу врсту и да је врате у живот!

Овај покушај да се обнови давно нестала врста коња послужила би као утабавање пута каснијим покушајима оживљавања џиновског вуненог мамута.

Ово ждребе, старо највише двије недјеље када је угинуло, сачувано је скоро у савршеном стању у сибирском пермафросту — зони вјечитог снијега и леда, читавих 42.170 година, тврде научници. Након вишемјесечног интензивног рада на смрзнутом коњу, заједнички истраживачки тим руских и јужнокорејских научника оптимистичан је да ће доћи до ћелија потребних за клонирање примјерка ленскаја врсте која је изумрла пре око 4.000 година. Покушаји ће бити настављени до краја априла, рекао је извор из Сјевероисточног федералног универзитета у Јакутску.

Њихов пројект је толико поодмакао да тим већ бира мајку која ће имати историјску улогу у рађању ждребета изумрлог коња, пише Дејли Мејл.

„У првом покушају клонирања за сурогат мајку ће највероватније бити коришћен корејски коњ. Требало би да се савршено уклопи. Већ неко вријеме се за клонирање користи та врста и технологија је савладана до савршенства“, рекла је докторка која учествује у том пројекту – Лена Григорјева.

Та врста коња је прилично стара и насљедник је монголског коња, наводе Вечерње новости.

Друга опција је да се користи јакутски коњ, пасмина из источног Сибира која је насљедник врсте ленскаја. То су коњи који могу да поднесу температуре до минус 60 степени Целзијуса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here