Насловна Политика НАТО жели да изазове хаос, Црна Гора нови Бондстил за интервенције према...

НАТО жели да изазове хаос, Црна Гора нови Бондстил за интервенције према Србији и РС

12
ПОДИЈЕЛИ

Поверљиви документ НАТО-а о сигурности на Балкану, који би му омогућио да оперативно интервенише на овим подручјима, говори о томе да је Алијанса спремна да изазове нови хаос који би затим контролисала и усмерила у жељеном правцу, сматра политички аналитичар Александар Павић.

Како каже, НАТО је тај који управља комплетном безбедносном атмосфером у Европи, што значи да је Алијанса веома слична некадашњој Међународној кризној групи — она ствара кризе да би после њима и управљала.

„НАТО је главни фактор који може да изазове нови рат у Европи — то је средство преко којег се ствара целокупна ратнохушкачка атмосфера, као и уопште прегрејана атмосфера у Европи, пре свега антируска хистерија. Главни приоритет НАТО-а је да на Балкану истисне сваки руски утицај, све друго је секундарно“, истиче Павић.

nato-flickr-650x432

НАТО користи исламски екстремизам за геополитичке циљеве

Говорећи о исламском екстремизму као о разлогу за усвајање оваквог документа, Павић тврди да то никако не може да буде главни циљ Алијансе, будући да НАТО користи исламски екстремизам за своје геополитичке циљеве.

„Алијанса је та која ништа не ради на томе да притисне Бакира Изетбеговића да затвори вехабистичке кампове и стави под контролу повратнике са сиријског ратишта. Амбиције НАТО-а су јасне, да избаце руски утицај из Европе и напумпају конфликт са Русијом како би у атмосфери новог Хладног рата профитирали и од тога живели, јер не постоји други разлог за постојање Алијансе“, наглашава он.

Саговорник Спутњика такође каже и да НАТО никада неће отворено говорити о евентуалним војним мешањима у унутрашње ствари других земаља, као и о директним сменама режима, иако се тиме баве, већ ће своје праве намере скривати иза формулација попут „очувања стабилности и мира“ и неутралног речника.

Главне мете: Србија и Република Српска

Павић је навео и да су главне мете на Балкану пре свега Србија, али и Република Српска, која кочи интеграцију БиХ у НАТО, иако је тренутно приоритет да Црна Гора постане чланица Алијансе, и то пре инаугурације новоизабраног америчког председника Доналда Трампа.

„Алијанси је важно да Црна Гора што пре постане део НАТО-а јер ће онда преко ње интервенисати потпуно легално. Тиме ће Црна Гора представљати нови Бондстил, и то много већи, који ће уједно бити мање споран него база на Косову“, истиче Павић.

NATO CG

Истовремено, Александар Врањеш са бањалучког Факултета политичких наука тврди да би било каква НАТО интервенција у Србији била протумачена као агресија, с обзиром на то да је земља војно неутрална.

Нова тежња НАТО агресије ка Србима

„На основу чега НАТО себи даје за право да интервенише на Балкану, када знамо да нису све државе чланице? Чак да се и оствари сценарио међуетничког сукоба, Србија је неутрална земља, и НАТО интервенција би поново била протумачена као агресија. Каква је то промоција безбедности и стабилности, ако један војни савез интервенише на територији земаља које нису чланице?“, запитао се он.

Када је реч о БиХ, каже Врањеш, НАТО располаже са податком из 2015. године да постоји око 260 страних бораца који су из БиХ отишли у борбе на Блиски исток на страни терористичких организација, те би њихов повратак представљао безбедносну претњу.

„То је неспорна чињеница и озбиљна опасност, али нејасно је како НАТО званичници могу политичко деловање Милорада Додика да ставе у исту раван са опасношћу од тероризма од стране ратника ДАЕШ-а и сличних радикалних исламиста у БиХ? То је стварно скандалозно“, закључује он.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Jedan od razloga izgubljenog refrenduma u Italiji koji je zamislio Renzi je i taj sto se palnirala centralizacija vlasti Premijera izmedju ostalog i izmjena Ustava i artikal 11 koji glasi da Vojska Italije ne moze intervenistai van granica Italije bez UNO mandata.
  Naravno postavlja se pitanje zasto je to Renzi i druzina oko njega planirali.
  Na siciliji se nalazi rdarska stanica pod kontrolom Vojske Italije koja se naglo pocela siriti od 1991 godine bas kda je pocelo navodno popustanje posle Hladnog rata,u toj bazi je 1997 godine poceo dolaziti Nato vojnici u stvari USA jedinice gdje je pocela izgradnja jedne od najvecih radaski baza u ovom dijelu svijeta odakle se trebalo ili se kontrolise citav dio prema IndiskoOkeanu i sire i naravno Mediteran.
  Niko kao Stoltenberg nije pozdravio izjavu Donalda Trama da su clanice Natoa duzneda upalcuju obecani novac od 25 za svoju sigurnost u okviru Natoa.
  italija uplacuje dnecno554 miliona evra za svoju sigurnost a ovim Trampovim zalaganjem to treba povecati i to znatno vise.
  Tako da je pored osatlog Renzi i na rferendumu htio da promijeni Ustav kao bi Italija mogla bez Uno mndata intervenisati po svijetu na predlog Ministra ili Vlade.

  https://youtu.be/yd54HyCW5UI?t=3

  https://youtu.be/pxMwAUJg6Vg?t=5

 2. 0
  0

  Дакле, стварно од montenegra не испаде ништа! У шта се то изметну, фуј! Ово у шта то иде, миц-по-миц, испод је и мојих (скоро никаквих) очекивања. НАТО база за релаксацију америчких војника и магацин опасног нуклеарног оружја!? Какве то везе има са Зетом/Црном Гором/Брдима/боко, било каквим, у историји? Никакве! Од montenegra на крају не остаде ништа осим отирне трање!

 3. 0
  0

  po pricanju aktivista DPS ta baza treba da se nalazi na ulazu u Boku gdje se palniralo izgradnja hotela za odmor vojnika USA i radrski sitemi,to su stvarni planovi DPS vlasti koja to nije krila ,ali nije imala hrabrosti pred izbore to da saopste,da li je to zajednicki dogovor Hrvatske i Crne Ggore i da tako rijese sporni ulaz Prevlaka u Boku,sve je pod velikom sumnjom isto kao izgradnja naselja na Lustici,narod neobavijesten i misli kako je to za turizam..

 4. 0
  0

  Nikola, razlika između Italije i ovdašnje „banana države“ je što je u Avijanu 1999. godine prilikom velikog broja polijetanja na protestima tamo bilo puno čestitog talijanskog svijeta, od anarhista i antiglobalista do regionalista i konzervativnih nacionalista! Neki od njih su, među kojima prednjače hrabre žene, ležali na pistama u pokušaju da spriječe da NATO avioni izruče svoj smrtonosni tovar na Srbiju i Crnu Goru! Ovdje ne vjerujem da bi bilo ikakvih protesta, čak i od stane onih koji se najviše „busaju“ da su protiv NATO pakta, a mnogi bi oduševljeno i sa neskrivenim zadovoljstvom ispraćali avione koji npr. treba da bombarduju Beograd, Niš, Banja Luku ili Trebinje! Toliko o ovdašnjem „čojstvu i junaštvu“!

 5. 0
  0

  Pošto uđemo u Nato, prvo ćemo da otvorimo novi Goli otok za rusofile. Pošto smo slabi sa prostorom vidjećemo sa saveznicima Hrvatima da nam iznajme neko nenaseljeno ostrvo. Ili ćemo vas deportovati u Sibir kao je što je Kastro njegove protivnike ispratio na Floridu. Država neće osjetiti nikakve posledice, ionako niko od vas nije zaposlen i samo ste na teret. U Baru ćemo napraviti pristanište za Nato brodove a na šetalištu 50-ak javnih kuća sa djevojkama iz Ukrajine, Moldavije, Srbije. Ubićemo se od para. Napravićemo i niz kockarnica za one goste kojima pretekna neka para. Propasti ne možemo. Jedna baza bi samo povećala promet i profit. Kad finansijski ojačamo dovešćemo filmadžije iz Srbije da naprave još desetak serija kao što je “Budva na pjenu od mora“ da reklamiraju dobar život u CG. “Mekom silom“ ćemo pokoriti Srbiju i Srpsku, umijemo i mi to, ne samo Rusi sa Sputnjikom. Otvorićemo specijalizovane hotele i plaže za gej turiste, toga nema previše na svijetu i biće to bum. Na Rumiji ćemo ukloniti Amfilohijevu metalnu crkvu a postaviti radarsku stanicu, sitna će biti ta na Siciliji. Do tada će proraditi platforme za gas i enaftu u Jadranu, Evropa će kupovati od nas sve što proizvedemo a Putin će se češati po glavi. Samo još par mjeseci dok se završe te ratifikacije i bog da nas pogleda :)))).

 6. 0
  0

  imas ti pravo,ali cutati nesmijemo,jer dobro se vidi da oni na sve motre ,kad kazem oni mislim na NATo,kako su zapazili sta na bilbordima pise,zato nema poustavnja ,i najmanja i naizgled bezazlena pobuna je znak nezadovoljstva,ne trazi niko da se tucemo ,ali da izadjemo u sto vecem broju na ulicu je dobar znak za njih da se zapitaju,sta i zasto rade i sta dobijaju.
  Siguran sam ovo sa Prevlakom da su se nasi sami ponudili,nasi politicari uopste su vecinom ne prostituke jer one to rade za pare,oni su nifonamke ,jednostvno hoce nesto kad ih niko niti nudi niti pita.

 7. 0
  0

  dobro si ovo naslovio,hoces da skrenes tenu Komlene,dzab ti pisanje,a ako si naumio s pederima mozes da iznamjis zadnjicu ,kao sto si pozajmio obarz,Nato nece kod nas,a imas za koji dan pardu u Podgorici pa pokazi zadnjicu kad neces obraz ponosni!

 8. 0
  0

  Komlene, „prdnućete u čabar“ sa svim tim vašim vehabijsko-ustaško-nacističkim snovima, po količini besmislica i gadosti reklo bi da su to „mokri snovi“! Vama ćemo ostaviti jedno pristojno mjesto u Dobroti, zaslužili ste to ovim vašim tekstom! „SIEG HEIL“!

 9. 0
  0

  Bolesnik, bastardic italijanskih fasista!
  Ne gaziti u g…., pa se onda ljutiti sto smrdi.
  Ignorisati!
  Pa da vidimo kako ce zaraditi za sendvic.
  Komlen … sebi tezak. Bez odgovarajuce terapije.
  Na slobodi, kao da je sasvim zdrav i normalan!?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here