Насловна Политика НАТО због Срба неће на загребачку параду

НАТО због Срба неће на загребачку параду

0
ПОДИЈЕЛИ

Америка, Њемачка и Велика Британија одбиле су да пошаљу војнике на параду коју Хрватска организује 4. августа поводом 20. годишњице акције „Олуја“. Још се чека на одлуку Италијана, а према незваничним информацијама, само ће Словенија послати десет гардиста и три авиона „пилатус“.

nato

Водеће земље НАТО имаће своје представнике у Загребу, али ће то бити само генерали и војни изасланици који ће догађај посматрати из публике. У Хрватску вероватно неће ићи ни генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Извор „Новости“ из високих дипломатских кругова у ЕУ каже да је главни разлог изостанка војника водећих НАТО земаља то што Вашингтон и Брисел желе спуштање лопте на Балкану уместо новог дизања тензија.

„Учествовање на хрватској војној паради било би протумачено као давање легитимитета „Олуји“, а то би у овом тренутку било контрапродуктивно“, каже наш извор.

Сигурно је да је и српска дипломатија била веома активна последњих дана, а одлука да инострани војници не дођу у Загреб жеља је и Вашингтона и европских држава да никога не повреде. Знамо да су Хрвати јако разочарани што неће доћи војници најзначајнијих земаља НАТО„.

Према незваничним информацијама, Хрватска и даље покушава да убеди ове земље да се предомисле. Као главни аргумент наводе то да парада није усмерена против Срба. Ипак, познаваоци прилика тумаче да је присуство страних трупа управо требало да пошаље поруку да Запад, макар прећутно, подржава све што се догодило у „Олуји“.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић раније је поручио да ће присуство страних војника у Хрватској бити схваћено као непријатељски став према нашој земљи.

Хрватски медији спекулишу да је Америка одиграла главну улогу у томе да већина чланица НАТО одбије позив јер им је стало до добрих односа са Београдом, а желе да избегну и даље приближавање Србије и Русије.

Организатори су се надали да ће на паради бити и амерички авиони „Ф16“ који је требало да полете из Авијана, ако и чувени хеликоптери „црни соко“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here